Ευρωζώνη: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν τους φόβους της ΕΚΤ

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 12:35
UPD:12:37
REUTERS/PETER NICHOLLS

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς οι αυξήσεις τιμών στον τομέα ενέργειας και υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν. 

Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τα προκαταρκτικά για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,2% τον περασμένο μήνα από 1,7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018 όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν και πάλι στο 1,2% και πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ που τον θέλει «κοντά στο 2%». 

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε στο 1% από 1,4% τον Απρίλιο, ενώ ένας ακόμη πιο «στενός» δείκτης, που αφαιρεί επίσης τα προϊόντα καπνού και το αλκοόλ, έκανε βουτιά στο 0,8% από 1,3%. 

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,1% έναντι πρόβλεψης της αγοράς για άνοδο 0,2%. Σημειώνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε σήμερα από την Σίντρα της Πορτογαλίας, πως εάν ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει, θα απαιτηθούν νέα μέτρα τόνωση της οικονομίας. Είπε μάλιστα πως υπάρχει χώρος τόσο για αγορές ενεργητικού όσο και για μειώσεις επιτοκίων.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα