Εδωσε το στίγμα ο Μπερνάνκι

Συγκρατημένη αντίδραση των αγορών
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2006 00:01
UPD:09:09

ΜE ΜΙΚΡΑ κέρδη διαμορφώθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο πλαίσιο μίας θετικής αντίδρασης στην εναρκτήρια ομιλία του επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, αντισταθμίζοντας μικρή πτώση του τραπεζικού τομέα έπειτα από την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Credit Suisse.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα επέλθει σύντομα νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αναβαθμιστεί, γεγονός που είναι θετικό για την αγορά.

Οι αγορές είχαν τόσο καλές επιδόσεις τον τελευταίο καιρό που πλέον μόνο δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα μπορούσε να τις ωθήσει ψηλότερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst διαμορφώθηκε στις 1.331,33 μονάδες με κέρδη 0,4% ενώ ο FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος.

Σημαντική άνοδο 3,3% κατέγραψε η μετοχή της εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων BAA καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για προσφορά εξαγοράς από κοινοπραξία με επικεφαλής την ισπανική Grupo Ferrovial.

Μικρή πτώση κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων εν μέσω των καθησυχαστικών παρατηρήσεων για τις επιδόσεις της οικονομίας, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.

Στην αρχή της συνεδρίασης τα blue-chip του Dow Jones είχε σκαρφαλώσει στις 11.068,74 μονάδες αμέσως μετά την ομιλία του Μπερνάνκι.

Μεγάλη πτώση 4,2% σημείωσε η μετοχή της Abercrombie & Fitch Co. στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αντίθετα, άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Merril Lynch & Co BlackRock Inc. αφού ανακοίνωσαν τους όρους της συμφωνίας τους που δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ενεργητικών στον κόσμο.

O Νasdaq έκλεισε στις 2.276,43 μονάδες αυξημένος κατά 0,63% και ο Dow Jones στις 11.058,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,28%.

Με απώλειες της τάξης του 1,56% έκλεισε ο δείκτης Nikkei χθες καθώς η ανησυχία ότι οι ξένοι αποσύρονταν από ιαπωνικές μετοχές οδήγησε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν μετοχές που είχαν σημειώσει άνοδο τελευταία συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας επεξεργαστών Advantest Corp.

Πτώση σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix παρόλο που υποστηρίχθηκε από τα κέρδη της Daiwa Securities Group Inc. και άλλων χρηματομεσιτικών εταιρειών που σημείωσαν άνοδο εν μέσω ενδείξεων για επιθυμία αγοράς μετοχών από επενδυτές λιανικής.

Σήμερα το ενδιαφέρον στην ασιατική αγορά αναμένεται να επικεντρωθεί στην Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. που σημείωσε πτώση κερδών τριμήνου 20% αναθεωρώντας ωστόσο προς τα πάνω την ετήσια πρόβλεψή της.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα