Το προφίλ των Ελλήνων επενδυτών

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 20:05

Σε μετοχές επενδύουν κυρίως άνδρες, ηλικίας 40-49 ετών, οι οποίοι ανήκουν στην υψηλή κοινωνικο-οικονομική τάξη. Τα αμοιβαία κεφάλαια τα προτιμούν κυρίως άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-59 ετών, που ανήκουν στην ανώτατη κοινωνικο-οικονομική τάξη. Οι τραπεζικές καταθέσεις και οι ασφάλειες ζωής είναι επιλογή κυρίως των Ελληνίδων, 29-39 ετών, που ανήκουν σε μέση-ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη.

Αυτά ανέφερε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της GfK Market Analysis ΕΠΕ Σπύρος Καμηλέρης, βασιζόμενος σε έρευνα της GfK Investment Barometer που αφορά στα κεφάλαια των επενδυτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Συνολικά, παρατηρείται μια μείωση στις επενδυτικές προτιμήσεις των πολιτών, από το φθινόπωρο του 2003 μέχρι σήμερα που προφανώς έμμεσα δηλώνει την οικονομική ανασφάλεια και έτσι εξηγείται και η αυξημένη τάση επένδυσης σε "ασφαλή" - χαμηλού ρίσκου επενδυτικά προϊόντα», τόνισε ο κ. Καμηλέρης.

Στην Ελλάδα μόλις 11% του πληθυσμού ξεπερνάει το ποσό των 50.000 € σε επενδυμένα κεφάλαια. Το οικονομικό προϊόν που έχει κερδίσει τους καταναλωτές στην Ελλάδα, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις με ποσοστό 60%. Στην Ελλάδα ποσοστό 13% επενδύει σε μετοχές, ποσοστό 15% σε ασφάλειες ζωής και ποσοστό 7% σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Κατά την διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ένας στους δύο Ελληνες εκτιμά ότι θα επενδύσει λιγότερα χρήματα.

Τέλος, περίπου οι μισοί από τους Δυτικο-Ευρωπαίους έχουν βραχυπρόθεσμες αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, τέσσερις στους δέκα έχουν επενδύσει σε ασφάλειες ζωής ή συνταξιοδοτικά προγράμματα και δύο στους δέκα τοποθετούν τα χρήματα τους σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, ενώ ένας στους τρεις δεν προτιμάει καμία επένδυση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα