Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις ΙΕΑ για αύξηση της προσφοράς «βαραίνουν» τις τιμές

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 12:41
UPD:12:47
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες μήπως η εμπορική αντιπαράθεση βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, πλήττοντας και την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, υπερίσχυσαν της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα γεωπολιτικής έντασης προσέφερε ανάχωμα στις τιμές.

Το μπρεντ υποχωρούσε στα 61 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από τα κέρδη πάνω από 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Απώλειες και για το αμερικανικό αργό, στα 52 δολάρια το βαρέλι, το οποίο επίσης είχε ανακάμψει 2,2% την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 3%.

Οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας(ΙΕΑ) φουντώνουν τις ανησυχίες για την προσφορά και ζήτηση, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές στο παγκόσμιο εμπόριο. Η ΙΕΑ στην έκθεσή της προβλέπει ότι η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου θα είναι το 2020 πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, σε μια εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις προς τον ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση.

Παρότι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί στο 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, η παραγωγή θα αυξηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η προσφορά από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ ενισχύεται από νέα projects σε Βραζιλία, Νορβηγία και Καναδά.

Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος θα χρειασθεί σημαντικά λιγότερο αργό από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, όπως προβλέπει η ΙΕΑ στην έκθεσή της. Παρότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι έχουν προβεί σε μειώσεις της προσφοράς φέτος, ενώ οι πολιτικές κρίσεις έχουν «πνίξει» τις εξαγωγές από Βενεζουέλα και Ιράν, η προσφορά του καρτέλ για το 2020 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες της αγοράς.

Η έκθεση της ΙΕΑ δείχνει ότι οι φόβοι για την πετρελαϊκή ζήτηση αρχίζουν και γίνονται πραγματικότητα. Οι φόβοι μήπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας -εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας- επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμων ανά τον κόσμο οδήγησαν το πετρέλαιο σε bear market την προηγούμενη εβδομάδα, με το μπρεντ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι εταίροι του καρτέλ -όπως η Ρωσία- συνεδριάζουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2011 στο πρώτο τρίμηνο, μόλις κατά 300.00 βαρέλια ημερησίως. Η ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο του 2019 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα