Ομόλογα: Με μεγαλύτερη ορμή το ράλι στην ευρωπεριφέρεια

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 11:55
UPD:11:59
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Με τη Μέση Ανατολή καζάνι που βράζει και το κλίμα γεωπολιτικής έντασης να κλονίζει τις αγορές, οι επενδυτές στρέφονται προς το ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους, οδηγώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό τις αποδόσεις. Τα ελληνικά χρεόγραφα στο επίκεντρο του ομολογιακού ράλι της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει κοντά σε ιστορικό ναδίρ, στο 2,94%.

Το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου παρέμεινε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τις 300 μονάδες βάσης. Η στροφή προς την ασφάλεια, αλλά και η τάση για αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων και με τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά να έχουν αρνητική απόδοση, κρατουν τους ελληνικούς τίτλους στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το ράλι στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους ανέβασε ταχύτητα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί 70 μονάδες βάσης μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τάσεις αποκλιμάκωσης και υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά διατηρήθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκανε νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα, με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας -μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία από την Κίνα- και την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ να ενισχύουν τη ζήτηση για κρατικά χρεόγραφα που θεωρούνται ασφαλή «καταφύγια», ακόμη κι αν οι αρνητικές αποδόσεις συνεπάγονται ότι οι επενδυτές πληρώνουν για τη διακράτησή τους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από δύο μονάδες βάσης, στο -0,267%. Σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων, ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς άγγιξε ναδίρ, στο 0,498%.

 


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα