ΞΕΕ: Ανησυχία για τις μειωμένες πληρότητες και τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 14:37
UPD:14:47
Eurokinissi/EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των ελληνικών ξενοδοχείων χτύπησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ), μετά και τη δημοσίευση της έρευνας του ΙΤΕΠ, με τίτλο: «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α΄ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.956 ελληνικών ξενοδοχείων, σε σύνολο 9.873, και παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.

Με βάση τα ευρήματα καταγράφεται ότι το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του. Αντίστοιχα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings (κρατήσεις τελευταίας στιγμής), ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμό α΄ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

• Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α΄ τρίμηνο 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Κατά μέσο όρο η μείωση άγγιξε το 24%.

• Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε στο 7,4%.

• Κατά το ίδιο διάστημα ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

Aντίστοιχα, για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα διαπιστώνει ότι:

• Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν τον δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, παρουσίασαν μείωση, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 21%.

• Ως προς τις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Tην ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι:

• Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη, σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%.

• Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα συμπεραίνει ότι:

• Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019, με τη μέση μείωση να κυμαίνεται γύρω στο 16%.

• Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους, σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018. Σε επίπεδο επικράτειας η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%. Το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

• Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει αφενός μια ανομοιομορφία ως προς τις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια και ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες τιμής και πληρότητας πανελλαδικά.

Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα ευρήματα αποτυπώνουν την ανησυχία που από καιρό έχει εκφράσει το Επιμελητήριο και πρόσθεσε ότι τυχόν απώλειες στα έσοδα των μονάδων θα έχουν αντίκτυπο στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα