Ιαπωνία: Ταχύτερη των προβλέψεων η αύξηση του ΑΕΠ

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 07:17

ΠΕΝΤΕ φορές ταχύτερα από την οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη και οι καταναλωτικές δαπάνες διπλασιάστηκαν.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,5% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου στο Τόκυο. Το ΑΕΠ, αυξήθηκε 1,4% το τρίτο τρίμηνο (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 1%.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ιαπωνία, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών, καθώς οι εταιρείες έκαναν προσλήψεις και οι μισθοί αυξήθηκαν, ωθώντας μπροστά την οικονομία, Η Bank of Japan λέει, ότι η διατήρηση της ανάπτυξης και η αύξηση των τιμών καταναλωτή, είναι οι συνθήκες που πρέπει να επικρατήσουν, πριν το τέλος της πολιτικής των πέντε ετών για καταπολέμηση του αντιπληθωρισμού, που διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κοντά στο μηδέν.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στις 15.924,61 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Το γιέν υποχώρησε στα 118,09 έναντι του δολαρίου από 117,56 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάση, στο 1,02%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, ξεπέρασε την αντίστοιχη των ΗΠΑ και των 12 χωρών-μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, προορισμό πλέον του 1/ 3 των ιαπωνικών εξαγωγών. Οι ΗΠΑ, αναπτύχθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση, το τέταρτο τρίμηνο και η Ε.Ε. 0,3% το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 2,8% το 2005 και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000. Η οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 3,5% και της Ευρωζώνης με ρυθμό 1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα