O δείκτης που σημαίνει συναγερμό για ύφεση στη Γερμανία

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 13:22
UPD:13:26
REUTERS/Fabrizio Bensch

H Γερμανία κινδυνεύει με ύφεση, εν μέσω διαρκών εμπορικών αντιπαραθέσεων και εντεινόμενης στροφής στον προστατευτισμό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα του Sentix για το επενδυτικό κλίμα ανά την Ευρωζώνη. 

Αν απομονώσει κανείς τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα δει ότι ο γερμανικός δείκτης επενδυτικού κλίματος έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, στέλνοντας σήμα πως «η ύφεση πλησιάζει», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Αν και η έρευνα του Sentix εστιάζει στις απόψεις των επενδυτών και δεν δίνει μία ευρύτερη εικόνα του οικονομικού κλίματος, έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των αρνητικών μηνυμάτων για τη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της χώρας υποβάθμισε την πρόβλεψη για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,6%, ενώ τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τη  μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. 

«Η ελπίδα ότι η φάση της οικονομικής αδυναμίας, που άρχισε στα τέλη του 2018 και συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα λάβει σύντομα τέλος, έχει πια χαθεί» επισημαίνεται στην έρευνα του Sentix.

Προειδοποίηση για ύφεση στέλνουν εξάλλου και τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους όχι απλά σε αρνητικό έδαφος, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα