Οι συμφωνίες οδηγούν την Ευρώπη

Μία ακόμη ημέρα με την άνοδο
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2006 00:01
UPD:02:56

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ρεκόρ παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για ακόμη μια ημέρα με την άνοδο να καθοδηγούν οι εταιρείες εξόρυξης μετά την ανακοίνωση της Lonmin ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανή εξαγορά της.

Κέρδη αποκόμισε και ο τομέας τηλεπικοινωνιών εν μέσω φημολογίας ότι η KPN θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς, ενώ έντονη ήταν και η φημολογία περί ενοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ο τομέας αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε κέρδη λόγω θετικών ειδήσεων από τη Volkswagen και τη Fiat, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν άνοδο μαζί με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.342,9 μονάδες.

Πτώση αντίθετα σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές χθες με την ισχυρότερη της αναμενόμενης άνοδο των τιμών παραγωγού και την απογοητευτική πρόβλεψη της κατασκευάστριας εταιρείας υπολογιστών Dell Inc. που οδήγησε προς τα κάτω τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας.

Ο βασικός δείκτης τιμών παραγωγού του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου «σκαρφάλωσε» κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε διπλάσιο επίπεδο από τις προβλέψεις της αγοράς ενώ οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας πυροδότησαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν εγκαταλείπει ακόμη την αυστηρή νομισματική πολιτική της. Ενδοσυνεδριακά οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων διαμορφώνονταν με μικρή πτώση.

Οι μετοχές της Dell σημείωσαν πτώση 3,6% ενώ της RadioShack Corp. 7,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 11 μηνών.

Καθοδικά κατά 0,06% διαμορφώθηκε και ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, αντιπροσωπεύοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ που επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Η μετοχή της Chugai Pharmaceutical Co. επέκτεινε τις απώλειές της μετά την υποβάθμισή της από την Credit Suisse, ενώ η Toyota σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με τέταρτη συνεχή άνοδο σε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.

Επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε και ο τομέας ακινήτων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στους θεμελιώδεις παράγοντες της αγοράς.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα