Νέες παραινέσεις Γκαργκάνα για μεταρρυθμίσεις

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 21:27

Το 2006 το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο από ό, τι το 2005, ενώ «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάπως», εκτίμησε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν προσαρμοστεί εγκαίρως στις αλλαγές που συντελούνται γύρω της, «το τίμημα θα είναι βαρύ».

Ο κ. Γκαργκάνας προειδοποίησε ακόμη ότι το μείζον πρόβλημα που διαγράφεται στο μέλλον για την ελληνική οικονομία είναι αυτό της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι η λειτουργία της αγοράς εργασίας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και να αρθούν στοιχεία δυσκαμψίας. Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των επιτοκίων, σημείωσε ότι, στην ευρωζώνη, βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και υπενθύμισε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι προκειμένου να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών στην Ελλάδα απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις:

- να ασκείται δημοσιονομική πολιτική που θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

- να συμβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι στη διαμόρφωση μισθολογικών αυξήσεων και τιμολογιακής πολιτικής, που θα είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

- να ασκείται πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σχετικά με τους φόβους που υπάρχουν, ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή τη μετεγκατάσταση κάποιων επιχειρήσεων, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι οι συνθήκες επιβάλουν απόκτηση νέων προσόντων, στροφή σε νέες ειδικότητες, ετοιμότητα για μετακίνηση σε άλλους κλάδους ή σε άλλες περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα