Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

Μετά τις επθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 07:14

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τις επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία, όπου μείωσαν την παραγωγή της μεγαλύτερης χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, κατά περίπου 20%, σε συνδυασμό με τις απειλές τους για περαιτέρω επιθέσεις.

Χθες η Royal Dutch Shell Plc είπε ότι σταμάτησε την ημερήσια παραγωγή κατά 455.000 βαρέλια, μετά τις επιθέσεις ανταρτών στον σταθμό και τον αγωγό της και την απαγωγή εννέα ξένων εργαζομένων. Η Νιγηρία αντλεί περίπου 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 1,9%, τη μεγαλύτερη αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στα 61,05 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE του Λονδίνου. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 60,86 δολ. το βαρέλι στις 11:34 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, 30% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο ενεργείας στον κόσμο, είναι σήμερα κλειστό.

Στην Ιαπωνία, το πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο έως και 2,7%, φθάνοντας στα 43.200 γιέν το χιλιόλιτρο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο, τιμή που ισούται με 58,14 δολ. το βαρέλι. Στις 11 π.μ. στο Τόκυο, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 43.170 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα