San Miguel: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αυστραλία

Μέσω δημόσιας εγγραφής, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 07:32

ΣΤΗΝ πώληση μετοχών του σκέλους της στην Αυστραλία, ενδέχεται να προχωρήσει φέτος η San Miguel Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών των Φιλιππίνων και ρώτησε την Morgan Stanley να ελέγξει τη ζήτηση των επενδυτών, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Τα έσοδα από την πώληση, η οποία ενδέχεται να γίνει τον Ιούλιο, θα την βοηθήσουν να πληρώσει το χρέος της, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που μίλησαν, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μέχρι να γίνει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία.

Η San Miguel, που εδρεύει στη Μανίλα, δαπάνησε 3,6 δισ. δολ. από το 2000 αγοράζοντας εταιρείες, υπερδιπλασιάζοντας έτσι το χρέος της. Τα περιουσιακά της στοιχεία στην Αυστραλία, περιλαμβάνουν την εταιρεία γαλακτοκομικών National Foods Ltd. και την εταιρεία παραγωγής χυμών, Berri Ltd.

Το οικονομικό κόστος μείωσε τα κέρδη της παραγωγού μπύρας San Miguel στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών το τρίτο τρίμηνο. Μια πώληση μετοχών, θα αξιοποιήσει την άνοδο 16% του δείκτη S&P/ASX 202 στην Αυστραλία το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Η Goodman Fielder Ltd., η μεγαλύτερη αρτοποιΐα της Αυστραλίας, άντλησε 2,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,55 δολ. ΗΠΑ) τον Δεκέμβριο, το μέγιστο που επεδίωκε από τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έγινε στη χώρα μέσα σε πέντε χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη της San Miguel μειώθηκαν 12%, φθάνοντας στο 1,38 δισ. πέσος (26,6 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς το χρέος της διογκώθηκε στα 175 δισ. πέσος, από 60 δισ. πέσος που ήταν το 2002.

Αλλα περιουσιακά της στοιχεία στην Αυστραλία, περιλαμβάνουν τη ζυθοποιΐα J. Boag & Son. H San Miguel κατέβαλε 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας για την National Foods πέρυσι, αποκτώντας το 37% των πωλήσεων φρέσκου γάλακτος στη χώρα και το 1/ 3 των πωλήσεων γιαουρτιού και γαλακτοκομικών επιδορπίων.

Στα σήματα της National Foods περιλαμβάνεται το γάλα Pura, το γιαούρτι Yoplait και τα παγωμένα σνακ Zooper Dooper. Η εταιρεία επεκτείνεται στο εξωτερικό προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις στο εσωτερικό των Φιλιππίνων, όπου ελέγχει το 70% της αγοράς αναψυκτικών και το 70% των πωλήσεων κατεργασμένου κρέατος.

Ο οικονομικός διευθυντής της San Miguel, Ferdinand Constantino, δεν απάντησε στις κλήσεις που δέχθηκε για να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο Steven Harker, εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley στο Σύδνεϋ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι μετοχές Class A της San Miguel στις Φιλιππίνες, υποχωρούσαν 1,6% στα 61 πέσος στις 11:05 π.μ. στη Μανίλα. Οι Class B, οι οποίες δεν έχουν περιορισμούς, σημείωναν απώλειες 0,6% φθάνοντας στα 82 πέσος η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα