Σε ιστορικό ναδίρ οι αποδόσεις ομολόγων των «μνημονιακών» χωρών

Το τέλος του φθηνού δανεισμού αναβάλλεται
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 12:23
UPD:12:23
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το ασταθές διεθνές περιβάλλον αποδεικνύεται «κατάρα« για τις αναπτυξιακές προοπτικές μικρών και μεγάλων της Ευρωζώνης, αλλά και «ευλογία» για το κόστος δανεισμού. Μετά το σήμα, που έστειλαν τις τελευταίες ημέρες τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι όχι μόνο δεν προτίθενται να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά εξετάζουν ακόμη και νέες μειώσεις, το τέλος του φθηνού δανεισμού, που είχαν προαναγγείλει ειδικοί από τα τέλη του περασμένου έτους αναβάλλεται. 

Οι μεγάλες αξιόπιστες οικονομίες, όπως η Γερμανία, ακόμη και σήμερα που είναι βαθύτατα πληγωμένη από τα πυρά των εμπορικών πολέμων και της αβεβαιότητας, βλέπουν τις τιμές των ομολόγων τους να επιδίδονται σε ράλι και τις αποδόσεις να κάνουν συνεχείς βουτιές. Δεν είναι όμως μόνο οι πειθαρχημένοι παίχτες που ευνοούνται στο κόστος δανεισμού. Ακόμη και ο μεγάλος ασθενής, η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία δεν λείπουν καμπανάκια και ανησυχίες στην τελευταία έκθεση δανεισμού, επωφελούνται τα μέγιστα. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου επιστρέφει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2,87%. Πρόκειται για πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,65% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Ακόμη έξι μέλη της νομισματικής ένωσης απολαμβάνουν κόστος δανεισμού σε ιστορικό ναδίρ. Mεταξύ αυτών οι λεγόμενες μνημονιακές χώρες: η Κύπρος, που βλέπει την απόδοση του δεκαετούς στο 0,9%, η Πορτογαλία με την απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου στο 0,65%, η Ισπανία με την απόδοση στο 0,59%. Η Ιρλανδία δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το πάρτι, με την απόδοσή της στο 0,3%. 

Την χρυσή επτάδα των ρεκόρ συμπληρώνουν δύο χώρες του πυρήνα, η Γερμανία και η Ολλανδία, τις οποίες οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους είναι σήμερα στο -0,24% και του ολλανδικού στο -0,06%. 

Παράλληλα οι αποδόσεις των γαλλικών, αυστυριακών και φινλανδικών ομολόγων κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς καταγράφει σήμερα πτώση εννέα μονάδων βάσης, στο 2,4%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μήνες και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν εκκίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά της χώρας. 

Η υποβάθμιση των προβλέψεων της Μπούντεσμπανκ για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 1,6% στο 0,6%, οι φόβοι για ύφεση μέσα στην επόμενη χρονιά στην Ευρώπη ή και την παγκόσμια οικονομία και μία αίσθηση ότι η «νέα κανονικότητα» είναι γεμάτη εντάσεις, ανατροπές και αστάθεια, κρατούν τους επενδυτές σταθερά στο καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει ούτε την επόμενη χρονιά, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές πως όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι. 

Πέραν της αναιμικής ανάπτυξης, υποτονικός παραμένει και ο πληθωρισμός. Ο δείκτης μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό υποχώρησε σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,2389%. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα