Προ των ομολογιακών εκδόσεων οι ελληνικές τράπεζες

Ευνοούνται από το ράλι των ομολόγων - Κρίσιμο road show σήμερα στο Παρίσι
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 17:24

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Tο ράλι των ελληνικών ομολόγων δίνει ένα σαφές δεδομένο και για τις ελληνικές τράπεζες - αυτές που ενδιαφέρονται τουλάχιστον να πραγματοποιήσουν μία κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Έτσι, λοιπόν, κάποια πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα ώστε να στοχεύσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια Core Tier II ομολογιακή έκδοση εφόσον επιτύχουν ένα επιτόκιο που τους ευνοεί. 

Άλλωστε οι ξένοι επενδυτές «αγοράζουν» Ελλάδα, αφού οι εκλογές δεν καθυστερούν και παρά το γεγονός πως η έκθεση της Κομισιόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. 

Βεβαίως όλα τα παραπάνω μένει να επιβεβαιωθούν και στο κρίσιμο σημερινό road show της Goldman Sachs που πραγματοποιείται στο Παρίσι, αλλά και στο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ στο διάστημα 10-12 Ιουνίου. Στα δύο αυτά meetings οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να εκθέσουν τις προοπτικές τους και να πείσουν τους διεθνείς παίκτες για το story τους. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, δεν παραγνωρίζουν ωστόσο τους κινδύνους που επενδυτικά διαφαίνονται, αφού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα διατηρούν ασθενική κερδοφορία που τους επιτρέπει περιορισμένη εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους πουλώντας NPLs.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, και κυρίως η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, φαίνεται πως θα επιχειρήσουν σύντομα νέες εκδόσεις (μικρές είναι η αλήθεια) και ασφαλώς θα επιθυμούσαν να είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου. Και πράγματι η περίοδος ήταν κατάλληλη για μια έκδοση 2-2,5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία είχε μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προγραμματιστεί, υπό την προϋπόθεση πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιούντο τον Οκτώβριο.

Η αλλαγή πλάνου αναδιαμορφώνει και τα σχέδια χρηματοδότησης τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των ελληνικών τραπεζών χρονικά τουλάχιστον.

Το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται από τις εκδόσεις οι ελληνικές τράπεζες έχει να κάνει τόσο με τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών, αλλά και στη σημαντική στήριξη που λαμβάνει στο σύνολό της η οικονομία από το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,235%.

Την ίδια στιγμή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,88% με πτώση της τάξης του 2,7% από χθες, με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 310 μ.β., ενώ το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων (τα οποία έχουν σημειώσει επίσης βελτίωση τις τελευταίες ημέρες) διαμορφώνεται στις 41 μ.β.

Η αισιοδοξία στην αγορά της Ευρωζώνης βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική λόγω της αβεβαιότητας και των αναταραχών που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις. Άλλωστε αυτό έγινε φανερό και από τη στάση που τήρησε ο Μάριο Ντράγκι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα