ΕΚΤ: Μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα αύξησης επιτοκίων - Θα πληρώνει τις τράπεζες για να δανείζουν

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 15:08
UPD:17:44
REUTERS/Ralph Orlowski

Με την οικονομία της Ευρωζώνης αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και εν μέσω εκκλήσεων για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ανακοίνωσε και λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες(TLTRO).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση στο Βίλνιους τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο μηδέν και του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Ως προς τις δημοπρασίες ρευστότητας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο σε κάθε πράξη θα ορίζεται σε επίπεδα που θα είναι δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο στις βασικές δημοπρασίες αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, που είναι στο μηδέν.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να κατεβάζει ταχύτητα και τον πληθωρισμό να απέχει από το στόχο 2%, η ΕΚΤ, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, έχουν κάνει στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση. Σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ως «σήμα» ότι η ΕΚΤ εξετάζει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, η κεντρική τράπεζα άλλαξε ρητορική, αναμένοντας διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, διαμηνύοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρις ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στο στόχο.

«Η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις του Brexit... και τις αδυναμίες ορισμένων αναδυομένων αγορών που είναι σημαντικές και, γενικότερα, η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, έχουν ενταθεί πέραν των εκτιμήσεών μας του Μαρτίου και γι' αυτό παρατείναμε το χρονοδιάγραμμά μας(για την επόμενη κίνηση στα επιτόκια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 1,2% φέτος, υποβάθμισε όμως στο 1,4% για το 2020 και το 2021. Όμως ο κ.Ντράγκι σημείωσε ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης. Η ΕΚΤ αναθεώρησε και τις προβλέψεις στον πληθωρισμό στο 1,3% φέτος, 1,4% την επόμενη χρονιά και 1,6% το 2021.

Παρότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν λιγότερο γενναιόδωρες από ό,τι περίμεναν οι αγορές, το ευρώ ανέκαμψε πάνω από το 1,12 και οι ιταλικές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι. Μικρή άνοδος και στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, ενώ πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό ναδίρ. Σε ενδοσυνεδριακά υψηλά και ο δείκτης τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης επιτοκίων και θα συνεχίσει να πληρώνει τις τράπεζες για να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα