Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην καθησυχαστική γραμμή της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται μέσα στην ημέρα ή το πολύ αύριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δηλώσει ότι είναι αδικαιολόγητοι οι φόβοι που εκφράζει η Κομισιόν για εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα, βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί κανονικά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αποκρούσει τα περί «παγίδας» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά παράλληλα θα υποστηρίξει ότι στην μεταμνημονιακή φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία η κυβέρνηση της χώρας έχει την ευθύνη των αποφάσεων, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη – για άλλη μία φορά – να πει προεκλογικά αν πρόκειται να καταργήσει τα μέτρα που περιελάμβανε το προεκλογικό πακέτο που είναι και η αιτία – σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν – του διαφαινόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Για την κυβέρνηση,το «καμπανάκι» της Κομισιόν ήταν απολύτως αναμενόμενο, καθώς τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μαξίμου γνώριζαν εδώ και ημέρες το περιεχόμενο της έκθεσης. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προηγηθεί και έντονο παρασκήνιο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, καθώς το αρχικό κείμενο περιείχε αυστηρές συστάσεις και ευθείες αναφορές στην ανάγκη λήψης μέτρων εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μετά και από παρέμβαση της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι η έκθεση δεν πρέπει να αποτελέσει ευθεία παρέμβαση στο προεκλογικό κλίμα, αποφασίστηκε να κατέβουν οι τόνοι, να αφαιρεθούν οι αυστηρές συστάσεις και οι αναφορές σε έκτακτα μέτρα και η έκθεση να προειδοποιεί μεν αλλά σε ήπιους τόνους.
Η «σκληρή» γραμμή
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και οι θιασώτες της «σκληρής» γραμμής. Αυτοί που προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να ανεβάσει τους τόνους κατά των δανειστών, να επιστρέψει στο φρασεολόγιο του 2015 που μιλούσε για «τοκογλύφους» και «γεράκια» των Βρυξελλών. Υποστηρίζουν ότι αντίστοιχη είναι και η αίσθηση της πλειονότητας των πολιτών στην Ελλάδα, άρα αυτή η γραμμή θα φέρει και ψήφους στις εθνικές εκλογές. Η γνώμη έμπειρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως – όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν – ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να μετατρέψει το δίλημμα σε διγλωσσία. Θα κινείται δηλαδή κατά την προεκλογική περίοδο, ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης του προγράμματος και άσκησης συνετούς οικονομικής πολιτικής για να συνεχιστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά παράλληλα θα προσπαθεί να εμφανίζεται και ως «επαναστάτης» που δεν θα του λένε οι Ευρωπαίοι ποια πολιτική να ασκήσει και ποιους θα υπερασπίζεται.
Αυτά αφορούν κυρίως την προεκλογική πολιτική επικοινωνία. Επί της ουσίας της κατάστασης της οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ. Επιστρατεύθηκε το προεκλογικό πακέτο τον Μάιο, από τον Σεπτέμβριο που ήταν προγραμματισμένο, γιατί έβλεπαν να έρχεται η μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Στη συνέχεια, βλέπουν ότι η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στη μεσαία τάξη, ανακοινώνουν ότι θα σχεδιάσουν μέτρα για τη μεσαία τάξη και προκρίνουν την μη μείωση του αφορολογήτου που παράλληλα σημαίνει και τη μη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, ένα «αντίμετρο» που περίμενε η μεσαία τάξη ως «μάνα εξ΄ουρανού» επειδή θα μείωνε το φορολογικό βάρος.
Η γραμμή της αντιπολίτευσης για ειλημμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την αδυναμία των Θεσμών να παρέμβουν προεκλογικά και να υπονομεύσει την οικονομία για να τα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση, πιάνει στην κοινή γνώμη και είναι πιθανό να επηρεάσει πολλούς ψηφοφόρους του λεγόμενου κεντρώου χώρου, αυτούς δηλαδή στους οποίους κυρίως στοχεύει ο κ. Τσίπρας για να μειώσει τη διαφορά. Σε αυτό θα προσπαθήσει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας με την παρέμβασή του, η οποία – όπως συζητήθηκε και στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου - είναι θέμα ωρών.