Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς ουρανίου σύντομα. Αυτό επισημαίνει η Kazatoprom, κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία του Καζακστάν και μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου παγκοσμίως.
Με τις κατασκευές σταθμών πυρηνικών ενέργειας να είναι σε χαμηλά 10ετίας, η ζήτηση για ουράνιο παραμένει αδύναμη. Αυτό με τη σειρά του πιέζει τις τιμές και καθιστά άκρως επιφυλακτικές τις βιομηχανίες στο να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η παραγωγή της Kazatoprom θα αυξηθεί 5% φέτος έως και τους 22.800 τόνους και το 2020 θα παραμείνει σταθερή, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκάλιμζαν Πιρμάτοφ στο Bloomberg.
«ΠΙστεύω ότι οι τιμές είναι υπερβολικά χαμηές. Έχουν ήδη υποχωρήσει 15% φέτος στα 24,35 δολάρια ανά λίβρα» σημειώνει.
Το Καζακστάν ελέγχει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου με το ήμισυ να προέρχεται από τον Kazatoprom. Aυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό του μετάλλου στον πλανήτη.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρχαν 55 πυρηνικά εργοστάσια υπό κατασκευή, με τον αριθμό να είναι ο χαμηλότερος της δεκαετίας σύμφωνα με το Bloomberg NEF. Στην Κίνα έχουμε την πιο έντονη κινητικότητα, με 11 υπό κατασκευή εργοστάσια. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως οι κυβερνήσεις είναι πια πολύ επιφυλακτικές μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
naftemporiki.gr