Κίνα: Παράθυρο εμπορικού διαλόγου με τις ΗΠΑ

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 16:30
UPD:16:39

«Παράθυρο» για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αφήνει η Κίνα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, η εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιλυθεί μέσω περαιτέρω διαλόγου.

Σύμφωνα με το CNBC, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, «η κινεζική πλευρά ανέκαθεν πίστευε ότι οι διαφορές και εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε οικονομία και εμπόριο θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων».

Παρ' όλα αυτά, οι διαβουλεύσεις πρέπει να βασισούν στον αμοιβαίο σεβασμό, ισότητα και αμοιβαίο όφελος... ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τις λανθασμένες πρακτικές και θα εργασθούν σε συνεργασία με την κινεζική πλευρά. Στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και αμοιβαίων συμφερόντων, θα ελέγξουμε τις διαφορές και θα ενισχύσουμε τη συνεργασία, προς την κατεύθυνση της σταθερής ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών εμπορικών σχέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το παράθυρο για διάλογο ανοίγει αφότου και οι δύο πλευρές κλιμάκωσαν τις απειλές, μετά το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων στις αρχές Μαϊου. Η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, σταμάτησε τις αγορές αμερικανικής σόγιας και απείλησε να σταματήσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών προς τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων, ενώ έθεσε σε «μαύρη λίστα» τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακών δικτύων Huawei. Σε απάντηση, το Πεκίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταρτίσει δική του λίστα με ανεπιθύμητες ξένες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που υπονομεύουν τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα