Σε χαμηλά δυόμισι ετών η αμερικανική μεταποίηση - Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 17:29
UPD:17:39
REUTERS/REBECCA COOK

Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια οικονομία, συμπαρασύροντας και την Αμερική, παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ ότι παραμένει αλώβητη από τους δασμούς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο επιβραδύνθηκαν τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα δυόμισι ετών, αψηφώντας τις προβλέψεις για ήπια άνοδο. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, ενώ «ψαλιδίζουν» τις προβλέψεις τους και για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο στο 52,1 από 52,8 του Απριλίου, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016. Οι αναλυτές  προέβλεπαν άνοδο στο 53. Παρά την επιβράδυνση, ο δείκτης ΡΜΙ παραμένει πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο κλιμακώθηκε στη διάρκεια του Μαϊου, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αύξησε τους δασμούς στο 25% από 10% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνεται πρόοδος στον ορίζοντα, καθώς Πεκίνο και Ουάσιγκτον δεν επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων ήταν τον προηγούμενο μήνα ήταν η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2016, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί στο 51,3, από 52,3 του Απριλίου. Σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη, ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε άνοδο στο 53,7.

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία για την Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σε ύφεση τον Μάιο. Στην Κίνα, ο δείκτης μεταποίησης κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 50, αν και ο κινεζικός «δράκος» δείχνει να λυγίζει υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο ήμισυ του έτους κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2%. Οι καθοδικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη των ΗΠΑ αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman.

Tην ίδια στιγμή, η Morgan Stanley βλέπει την έναρξη μιας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στο επόμενο εννεάμηνο, εάν ο πρόεδρος Τραμπ επιβάλει 25% δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά 300 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα.
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα