Σε ύφεση παρέμεινε τον Μάιο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, εν μέσω προκλήσεων όπως η σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, η πτώση της ζήτησης για οχήματα, το Brexit και η ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Ο δείκτης IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 47,7, από 47,9 του Απριλίου και παραμένοντας πολύ κοντά σε χαμηλά εξαετίας. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής -που θεωρείται «βαρόμετρο» για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα- παρέμεινε κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στο 48,9 από 48 του Απριλίου.
«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε ύφεση στη διάρκεια του Μαϊου, σε μια ένδειξη ότι ο κλάδος θα αποτελέσει "βαρίδι" για την ευρύτερη οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit.
«Η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες δείχνει ότι ο κλάδος παραμένει στη χειρότερη φάση από το 2013». Σε μια ένδειξη ότι δεν αναμένεται άμεσα «φως στο τούνελ», ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 για όγδοο διαδοχικό μήνα.
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται πιέσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ- ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση -που αντιπροσωπεύει το ένα-πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας- υποχώρησε στο 44,3, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. Οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Στη Γαλλία, ο μεταποιητικός κλάδος ανέβασε ταχύτητα τον Μάιο, με τον δείκτη ΡΜΙ να ενισχύεται στο 50,6 από 50 του Απριλίου. Στην Ιταλία όμως, η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε για όγδοο διαδοχικό μήνα, με το μεταποιητικό κλάδο να παραμένει σε ύφεση και τον δείκτη στο 49,7. Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκε μικρή ανάκαμψη σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου.