Μικρή «ανάσα» για τους Τούρκους καταναλωτές η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 18,71% τον Μάιο από 19,5% του Απριλίου, έχοντας απομακρυνθεί από το υψηλό 15ετίας -πάνω από το 25%- που είχε αγγίξει τον Οκτώβριο, Παρ' όλα αυτά, οι τιμές «καλπάζουν» με διψήφιο ποσοστό, καθώς η λίρα έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της αξίας της, κρατώντας την οικονομία σε ύφεση.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,95% τον Μάιο, σε επίπεδα χαμηλότερα της πρόβλεψης για άνοδο 1,3%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ανήλθε στο 2,67% και σε ετήσια βάση στο 28,71%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής αρχής.
Σχολιάζοντας την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα καταφέρει να υλοποιήσει τους οικονομικούς στόχους έως τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαϊου δειχνουν «σημαντική υποχώρηση» σε ετήσια βάση, των τιμών καταναλωτή, παραγωγού και δομικού πληθωρισμού.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών συνέβαλαν σε μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας στο 1,83 δισ. δολάρια τον Μάιο. Οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση 19,21%, στα 17,83 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 12,21%, στα 16 δισ. δολάρια τον Μάιο.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε 2,6% στο πρώτο τρίμηνο, έπειτα από μείωση 3% του ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018 κι έχοντας ως μεγαλύτερο «βαρίδι» την υποτίμηση της λίρας, η οποία από τα τέλη του 2017 έχει χάσει περίπου το ένα-τρίτο της αξίας της.