«Χαλαρό» το πλαίσιο λειτουργίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Έρευνα του ΞΕΕ για την οικονομία διαμοιρασμού στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 20:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας του διαμοιρασμού στα καταλύματα θέτουν, η μία μετά την άλλη, οι χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση του φαινομένου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Ν», η αντιμετώπιση του φαινομένου ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αλλά και από πόλη σε πόλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, δεν θέτει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας αναφορικά με την ασφάλεια των καταλυμάτων, αλλά και την ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γειτόνων. Παράλληλα, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί θεωρούνται από τις πλέον ήπιες. Και μάλιστα σε μια περίοδο που γενικότερα οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η έρευνα της ΕΞΑΑΑ
Την ίδια στιγμή, η αθρόα αύξηση των αριθμού των καταλυμάτων στην Αθήνα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση έχει δημιουργήσει «απόνερα» τόσο στην αγορά ενοικιάσεων κατοικιών όσο και στην ξενοδοχειακή αγορά. Ειδικότερα, τη στιγμή που οι διεθνείς αφίξεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας καταγράφουν πτώση στις πληρότητες και τα έσοδα μέχρι και 30% κατά περίπτωση, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της GBR Consulting που διενεργείται για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΞΑΑΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα αθηναϊκά ξενοδοχεία δείχνουν πτώση της τάξης του 6,8% στην πληρότητα, μείωση κατά 6,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και μηδενική αλλαγή (0%) στη μέση τιμή δωματίου (ΑRR). Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting, η αρνητική εικόνα ισχύει και ξεχωριστά για τον κάθε μήνα του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, τα ξενοδοχεία επιβαρύνονται σταθερά με πλήθος αυστηρών προδιαγραφών λειτουργίας, με πλήθος φόρων, εισφορών (τακτικών και εκτάκτων) κ.λπ. και εκτιμά πως «τα σημάδια της πτώσης στις τιμές και στα έσοδα των ξενοδοχείων ξεπερνούν -κατά περίπτωση- το 30% ή και το 40%».

Η μελέτη της ICAP
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ICAP, τα συνολικά έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίασαν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2015-2018, με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 9%. Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν μόνο τα έσοδα που προήλθαν από τη διαμονή (μίσθωση) και για τον υπολογισμό των μεγεθών έχουν προσμετρηθεί τα έσοδα τόσο από ακίνητα των οποίων η εκμετάλλευση δεν υπερέβη τις 92 ημέρες (βραχυχρόνια μίσθωση), όσο και από ακίνητα που εκμισθώθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά διατηρούν τον «χαρακτήρα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης (οικογενειακό προϊόν, επιπλωμένα δωμάτια, σπιτική φιλοξενία). Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι συνεχείς και αλλεπάλληλες εξελίξεις μεταβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς την εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ICAP, καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία της αγοράς αναμένεται να διαδραματίσει η υποχρεωτική δήλωση/εγγραφή ακινήτων και η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την εξεταζόμενη δραστηριότητα, οι οποίες ενδέχεται να ανακόψουν μέρος της δυναμικής της. Φορείς του κλάδου θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την τροποποίηση του νομικού και φορολογικού πλαισίου με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της δυναμικής της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς παράλληλα να πλήττονται άλλοι κομβικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία του ΞΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ, σε όλες τις χώρες ή πόλεις έχει επιβληθεί όριο διανυκτερεύσεων (από 30 μέχρι 120), ενώ σε μία περίπτωση έχει απαγορευτεί συνολικά (Μαγιόρκα). Στην Ελλάδα δεν έχει καθοριστεί όριο διανυκτερεύσεων, ενώ στη Μαδρίτη επιβάλλεται ακόμα και ξεχωριστή είσοδος για τους τουρίστες.

Παράλληλα υπάρχουν σαφείς κανονισμοί για έκδοση πιστοποιητικών ασφάλειας και πυρασφάλειας, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των γειτόνων, αλλά και των τουριστών, για τους κανονισμούς λειτουργίας του κάθε ακίνητου (στη χώρα μας δεν υπάρχουν προβλέψεις).  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα