Ψηλότερα με οδηγό την Endesa

Συνέχεια ανοδικής τροχιάς στην Ευρώπη
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2006 00:01

THN ANOΔIKH τους τροχιά συνέχισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθοδηγούμενες από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, εφόσον η προσφορά ύψους 29,1 δισ. ευρώ της γερμανικής E.ON ξεπέρασε την προσφορά της Gas Natural για την ισπανική εταιρεία Endesa.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, περιόρισαν τα κέρδη τους, μετά την εντυπωσιακή άνοδο στις ΗΠΑ του δείκτη που μετρά τις βασικές οικονομικές παραμέτρους που ενέτειναν τις προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,35%, ενώ οι μετοχές που σημείωσαν άνοδο ξεπέρασαν σε αριθμό τις μετοχές με απώλειες. Η μετοχή της Endesa σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 8,1% και της E.ON 2,2%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Gas Natural κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 0,2%. Από την άλλη πλευρά, μειωμένες ήταν οι επιδόσεις των μετοχών του κλάδου τηλεπικοινωνιών με συνολική πτώση των μετοχών του κλάδου 0,7%.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθοδηγούμενα από τις μετοχές εταιρειών ημιεπεξεργαστών στο χρηματιστήριο του Nasdaq, έπειτα από αναθεώρηση προς τα κάτω της Citigroup για τον κλάδο, ενώ τα blue chips σημείωσαν πτώση μετά την αναπάντεχη άνοδο του δείκτη-βαρόμετρου των βασικών οικονομικών δεικτών.

Η μετοχή της Applied Materials Inc. σημείωσε πτώση 2,4% και η μετοχή της Wall-Mart Stores απώλειες 1,4%, έπειτα από πρόβλεψη της εταιρείας για ετήσια κέρδη μικρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κατέγραψε χθες ο δείκτης Nikkei, μετά την άνοδο των μετοχών εταιρειών ακινήτων, όπως της Sumitomo Realty & Development Co. Ανοδο σημείωσαν οι μετοχές της Softbank Corp., έπειτα από αναβάθμισή της από τη UBS και της Fast Retailing Co., ύστερα από ανακοίνωση σχεδίων για νέο υποκατάστημα στο Μανχάταν.

Την αγοραστική κίνηση καθοδήγησαν οι ξένες χρηματομεσιτικές, που για πρώτη φορά τοποθέτησαν καθαρές παραγγελίες για αγορές μετοχών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες οι παραγγελίες για αγορές ξεπέρασαν τις πωλήσεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις της αγοράς προσδιορίζονται την τρέχουσα περίοδο από τεχνικούς παράγοντες.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα