Έρχεται και νέος κύκλος αναδιάρθρωσης της MIG

Στήριξη της Vivartia με νέες επενδύσεις
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 12:56
UPD:12:56
EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Στον άξονα της προσπάθειας επίτευξης χρηματοοικονομικής ισορροπίας, ενίσχυσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών του εταιρειών και θωράκισης των μεριδίων τους, παραμένει ο όμιλος της Marfin Investment Group (MIG), μετά και το θετικό αποτύπωμα των μεγεθών της περσινής χρήσης, ενώ στηρίζει επενδυτικά τον ισχυρό βραχίονα του χαρτοφυλακίου του, τη Vivartia.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Παναγιώτης Θρουβάλας, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, «το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον όμιλο. Συνεχίστηκε η βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και των θυγατρικών. Επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του δανεισμού της μητρικής εταιρείας μέσω της πώλησης του ομίλου ΥΓΕΙΑ σε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, ενώ ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου Vivartia εξασφαλίζοντας χρηματοοικονομική σταθερότητα για τον όμιλο μέχρι το 2024. Το 2019 συνεχίζεται η προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του ομίλου». 

Προς την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου οικονομικού «νοικοκυρέματος» και δη του περιορισμού των υποχρεώσεων που κυμαίνονται σε 500 εκατ. ευρώ, ο όμιλος μελετά διάφορες προσεγγίσεις όπως η περαιτέρω αναδιάρθρωση δανείων των λοιπών δραστηριοτήτων του (πέραν της Vivartia που ολοκληρώθηκε) ή μια νέα πώληση.

Επενδύσεις

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε χθες ο επικεφαλής του ομίλου της MIG, μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση της νέας γραμμής παραγωγής γάλακτος στο εργοστάσιο της Δέλτα στον Άγιο Στέφανο, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Θρουβάλας, η εν λόγω επένδυση υπήρχε εδώ και καιρό στις επιδιώξεις της εταιρείας καθώς κινείται σε ακολουθία με την στρατηγική εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης της παραγωγής, ωστόσο καταγράφηκαν καθυστερήσεις σε επίπεδο εγκρίσεων πολεοδομικών αδειών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση της νέας γραμμής παραγωγής γάλακτος δεν συνεπάγεται διακοπή λειτουργίας σε κάποια από τις άλλες γραμμές των συνολικά έξι εργοστασίων που διαθέτει η Δέλτα στην Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vivartia βρίσκεται και σε φάση υλοποίησης επενδύσεων ύψους 8,5 εκατ. ευρώ στην Μπάρμπα Στάθης, ενώ δρομολογεί σχεδιασμούς ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στην Χρυσή Ζύμη. Με τη νέα επένδυση στη Δέλτα, τα συνολικά κεφάλαια του επενδυτικού πλάνου των τριών αυτών δραστηριοτήτων της Vivartia ανέρχονται σε 24 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της Vivartia αποτελεί ισχυρό χαρτί για τον όμιλο καθώς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αθανάσιος Παπανικολάου, «τα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά αποτελούν το 60% του συνολικού τζίρου και το 49% των EBITDA της MIG». 

Τέλος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία μετόχων που κατέχουν το 43,024%, αποφασίστηκε -κατόπιν ψηφοφορίας- η μείωση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε έντεκα από δεκατρία, καθώς και ο προσδιορισμός της διάρκειας της θητείας του δ.σ. σε τρία έτη.

Πωλήσεις

Το 2018 η MIG προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στον όμιλο ΥΓΕΙΑ, έναντι 204 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, οι οποίες μειώθηκαν από 700 εκατ. ευρώ το 2017 σε 547 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης 2018. Τον φετινό Απρίλιο ολοκληρώθηκε η πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η θυγατρική της, MIG LEISURE, στην εταιρεία KETA, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα