Κάτω από το «φράγμα» του 3% η απόδοση του 10ετούς - Μικρές απώλειες στο Χ.Α.

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 13:03
UPD:13:05
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο  ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω απο το όριο του 3%. Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη από το δυναμικό ράλι των προηγουμένων συνεδριάσεων, που οδήγησε τον γενικό δείκτη σε υψηλά 12μήνου και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 4 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις.

Ο γενικός δείκτης στο Χ.Α. υποχωρούσε 0,40%, παραμένοντας όμως πάνω από το όριο των 800 μονάδων και με τον τζίρο στα 40,81 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών αποτελούν το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον δείκτη, με την Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 2% και τη Eurobank να υποχωρεί σχεδόν 3%.

Αντίθετη εικόνα στην αγορά ομολόγων, με διατήρηση του κλίματος ευφορίας, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές αποτιμούν ήδη μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 2,982% και με το περιθώριο έναντι της απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ομολόγου να περιορίζεται στις 318 μονάδες βάσης. Ιστορικό χαμηλό και για το spread μεταξύ ελληνικού και ιταλικού 10ετούς ομολόγου, μόλις στις 20 μονάδες βάσης.

Οι αγορές πανηγύρισαν τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, ένα αποτέλεσμα που ενισχύει τις προσδοκιες ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου θα υιοθετήσει φιλοαναπτυξιακή πολιτική, με έμφαση στις επενδύσεις και μειώνοντας παράλληλα το φορολογικό βάρος για πολίτες και επιχειρήσεις. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους επωφελείται και του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με στροφή των επενδυτών προς το «καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων, μια τάση που έχει οδηγήσει σε ιστορικό χαμηλό και την απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα