Τελεσίγραφο Κίνας προς ΗΠΑ για τη χρήση σπανίων γαιών

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 11:54
UPD:12:12
REUTERS/Yuriko Nakao

Τους τόνους στην εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ υψώνει η Κίνα, στέλοντας αυστηρό μήνυμα προς απανταχού αποδέκτες ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση των σπανίων γαιών για κατασκευή προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Πεκίνου. Η προειδοποίηση της κινεζικής πλευράς ενισχύει το σενάριο που θέλει την Κίνα να χρησιμοποιεί τις σπάνιες γαίες ως «όπλο» στον εμπορικό πόλεμο. 

'Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, η Kίνα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε λογική ζήτηση για σπάνιες γαίες από άλλες χώρες, αλλά θα ήταν ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιηθούν οι σπάνιες γαίες για την κατασκευή προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Κίνας. Αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό, ανέφερε ο Γκάο Φεγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη χώρα. 

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίγκ, σε εργοστάσιο επεξεργασίας σπανίων γαιών την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε σενάρια ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της στις εξαγωγές σπανίων γαινών ως μοχλό άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ, στη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση. Οι σπάνιες γαίες αποτελούν μια κατηγορία 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται κυρίως σε τεχνολογικές συσκευές και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στις ΗΠΑ, το Πεντάγωνο παρουσίασε στο Κογκρέσο έκθεση για τις σπάνιες γαίες, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις κινεζικές εισαγωγές, όπως μεταδίδει το Reuters. «Το Πεντάγωνο συνεχίζει να εργάζεται στενά με τον πρόεδρο, το Κογκρέσο και τη βιομηχανική βάση, ώστε να μετριασθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα στα ορυκτά των σπανίων γαιών», δήλωσε στο Reuters ο Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα