Νέα επεισόδια στο... σίριαλ 11,6 εκατ. της Creta Farms

Με εξώδικο και τραπεζικά έγγραφα επανέρχεται ο κ. Κ. Δομαζάκης
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 11:44
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms, με τον κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη να προχωρά σε επίδοση εξώδικης δήλωσης προς τη διοίκηση της εταιρείας, ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο των ισχυρισμών του περί χρηματοδότησης ύψους 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2006.

Από πλευράς της διοίκησης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι προετοιμάζονται νομικές απαντήσεις στις αιτιάσεις του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη. Παράλληλα και οι δύο πλευρές στις προσεγγίσεις τους με τις τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους για την «επόμενη μέρα» της αλλαντοβιομηχανίας. 

Αναλυτικότερα, εν αναμονή του πορίσματος της PwC εντός των προσεχών ημερών και κατ' επέκταση της πραγματοποίησης της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου (σ.σ.: το πόρισμα αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή της Γ.Σ.), το κλίμα μεταξύ των δύο αντικρουόμενων πλευρών παραμένει τεταμένο.

Χθες, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης προχώρησε σε επίδοση εξώδικης επιστολής προς την Creta Farms -την οποία κοινοποίησε σε τράπεζες και στις ελεγκτικές εταιρείες PwC και KPMG- με την οποία παραθέτει τα παραστατικά έγγραφα που έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν αιτήματός του, αναφορικά με την ταμειακή διευκόλυνση που παρείχε στην εταιρεία κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2005 - Σεπτέμβριος 2006 και αναμένει σχετική γνωστοποίηση για τις αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές (πότε έλαβαν χώρα και σε ποιο λογαριασμό) καθώς, όπως δηλώνει, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί σαφές. Επίσης,  υπογραμμίζει ότι το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η αποσαφήνιση των λογιστικών εγγραφών και όχι το εάν δόθηκαν τα ποσά αυτά από τον ίδιο ή όχι, καθώς με τα χρήματα αυτά καλύφθηκαν δανειακές υποχρεώσεις. Σημειώνει πως μέχρι και σήμερα, «δεν του έχει απευθυνθεί συγκεκριμένο αίτημα από την ελεγκτική εταιρεία PwC, που ήταν επιφορτισμένη ειδικά με τον σχετικό έλεγχο».

Στο εξώδικο ενσωματώνονται παραστατικά τραπεζικών επιταγών, κινήσεις λογαριασμών κ.λπ. που επιβεβαιώνουν τη διαδρομή χρήματος ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ωστόσο μόνο τα 5,73 εκατ. ευρώ προκύπτουν και από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη «με τον τρόπο αυτό αποδεικνύονται τα παραστατικά τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν από τον διεξαγόμενο έλεγχο της PwC».

Business plan

Η επιδίωξη του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη είναι να αναγνωριστεί η απαίτησή του ως δάνειο που χορήγησε στην εταιρεία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, και εν συνεχεία την κεφαλαιοποίησή της. Η αναγνώριση της απαίτησης «εξοφλούμενη» μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου θα καθιστούσε τον Κ. Δομαζάκη μετοχικό κυρίαρχο της εταιρείας. Υπό το πρίσμα αυτό, και με γνώμονα ότι ο ίδιος «έτρεχε» το κομμάτι του RnD της εταιρείας, ο Κ. Δομαζάκης έχει καταθέσει στις τράπεζες business plan για διάστημα έως το 2024 -στο οποίο προβλέπεται η ενίσχυση του τζίρου κατά 59,2 εκατ. ευρώ στην πενταετία, θετικό γύρισμα cash flow και αποπληρωμή δανείων- με το οποίο αποδεικνύεται η αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας. 

Ταυτόχρονα, ο Κ. Δομαζάκης προτείνει να υπάρξει ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα, να οριστεί chief financial officer και να ενταχθούν στο Δ.Σ. εκπρόσωποι τραπεζών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Κ. Δομαζάκης εμφανίζεται να έχει δηλώσει 

-προς όλες τις κατευθύνσεις- θετικός στο να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του καθώς και των μελών της οικογένειάς του.  

Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Creta Farms επιβεβαιώνουν στη «Ν» ότι και η πλευρά του κ. Μάνου Δομαζάκη στις επαφές με τις τράπεζες έχει καταθέσει αντίστοιχη επιχειρηματική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. 

Σχολιάζοντας οι ίδιες πηγές τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία, αναφέρουν ότι «από πλευράς διοίκησης ό,τι πρέπει να γίνει για την εξασφάλιση της νομιμότητας το έχουμε κάνει και περιμένουμε το πόρισμα, το οποίο ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί σύντομα». Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα επιθετικούς τους χειρισμούς του κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη, σημειώνουν ότι «ευθύνη της διοίκησης είναι να είναι συνεπής απέναντι σε όλους τους μετόχους είτε είναι μεγάλοι είτε είναι μικροί», ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νομική απάντηση προς τον κ. Κ. Δομαζάκη. Ερωτηθείς για την εικόνα που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, η οποία, παρά τις έντονα καινοτόμες δραστηριότητες, δεν απολαμβάνει τη δυναμική μεγεθών που θα μπορούσε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «υπήρξαν επιχειρηματικές αστοχίες σε επενδύσεις που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα και όχι διαχειριστική κατασπατάληση. Το εγχείρημα για παράδειγμα εισόδου στην αμερικανική αγορά "κόστισε" σημαντικά κεφάλαια στην εταιρεία και δεν έφερε σημαντικές αποδόσεις».

Ως κοινή συνισταμένη και των δύο πλευρών φέρεται να είναι η αναγκαιότητα οι όποιες διαδικασίες -κυρίως από πλευράς τραπεζών- να προχωρήσουν γρήγορα προκειμένου να μην απαξιωθεί η εταιρεία. 

Στο μεταξύ, από χθες η Creta Farms βρίσκεται εκτός δείκτη Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των δεικτών, αναφορικά με τη διαχείριση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα