Νέες απειλές για επιθέσεις στη Νιγηρία, άνοδος του αργού

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006 13:25

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς οι νέες απειλές για επιθέσεις ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία, θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή της χώρας.

Νιγηριανοί αντάρτες απείλησαν ότι θα επιτεθούν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη μείωση 30% της παραγωγής πετρελαίου αυτόν τον μήνα. Περίπου το 1/ 5 της παραγωγής της Νιγηρίας έχει σταματήσει από την επίθεση που σημειώθηκε πριν από έξι ημέρες, σε έναν από τους κύριους εξαγωγικούς σταθμούς πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσε αύξηση 85 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 61,39 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και 74 σεντς υψηλότερα στις 9:35 π.μ., ώρα Λονδίνου. Ωστόσο η τιμή του είναι 14% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Χθες οι τιμές υποχώρησαν 0,8% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Ανοδικά κινήθηκαν τα αποθέματα της βενζίνης για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα και τώρα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσε άνοδο 61 σεντς, ποσοστό 1%, σήμερα, φθάνοντας στα 61,15 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα