Σε βαθύ κόκκινο οι αγορές, πληγωμένες από τα εμπορικά πυρά

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 13:00
UPD:14:01
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τα εμπορικά πυρά, που ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Κίνα λαβώνουν τις διεθνείς αγορές μετοχών και στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Βαριά σκιά στην Ευρώπη ρίχνει και η αβεβαιότητα για το Brexit, όπως και τα επίμονα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1,4%, O κλάδος αυτοκινήτου πηγαίνει με φόρα με την όπισθεν. Ο σχετικός δείκτης καταγράφει πτώση 3,4%, τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον Φεβρουάριο, η οποία και τον οδηγεί στα χαμηλότερα επίπεδα επίσης από τον δεύτερο μήνα του έτους. Ο Stoxx Euro 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης υποχωρεί 1,7%, την ώρα που στο σύνολό τους τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι βυθισμένα στο κόκκινο. 

Τα στοιχεία για την νέα επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, με τον μεταποιητικό κλάδο παγιδευμένο σε ύφεση, το χάος στη βρετανική πολιτική σκηνή και η επιστροφή των φόβων του no deal Βrexit, αλλά κυρίως η κλιμακούμενη κόντρα ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, που εξελίσσεται σε διπλό ταμπλό- εμπόριο και τεχνολογία- δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,4% και αναλυτές σχολιάζουν πως η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη, εάν δεν την «φρέναρε» η υποτίμηση της στερλίνας, που δίνει ώθηση σε μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στη Φραγκφούρτη o Dax καταγράφει πτώση 2%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο CAC 40 στο Παρίσι ακολουθούν με απώλειες 1,8% έκαστος. 

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια βυθίστηκαν σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Τα futures της Wall Street δείχνουν ότι το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα βρει τον Dow Jones να κάνει βουτιά 250 μονάδων. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα