Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. dwt ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος

Χρειάστηκαν 13 χρόνια για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 12:53

Στα containerships η εικόνα δεν είναι τόσο καλή όσο στα δεξαμενόπλοια, είναι όμως καλύτερη  από αυτή των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Ξεπέρασε τα 2 δισ. dwt ο παγκόσμιος στόλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Research. Η μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου στόλου ξεπέρασε τα 2 δισ. dwt για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου, όταν στις αρχές του 2019 ήταν στο 1,98 δισ. dwt ανέφερε ο αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου Trevor Crowe. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου στόλου χρειάστηκε 13 χρόνια για να διπλασιασθεί από το 1 δισ. dwt, ενώ όπως εκτιμά ο Clarksons με μια ετήσια άνοδο της τάξης του 3% θα χρειασθεί άλλα 14 χρόνια για να φτάσει στα 3 δισ. dwt. 

Με ρυθμό 5,4%
Στα 13 τελευταία χρόνια η μέση ετήσια αύξηση του παγκόσμιου στόλου έτρεχε με 5,4%, ωστόσο την πρώτη περίοδο και συγκεκριμένα από το 2006 μέχρι το 2012 ο μέσος όρος αύξησης ήταν της τάξης του 7,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων από τα ναυπηγεία ήταν στο peak. Στη συνέχεια ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε. Η άνοδος της μεταφορικής ικανότητας από το 1 δισ. dwt στα 2 δισ. dwt δεν προήλθε μόνο από τη μέση αύξηση του μεγέθους των πλοίων, που είναι και αυτός ένας παράγοντας, αλλά προκλήθηκε κυρίως από την προσθήκη 26.000 νέων πλοίων στον παγκόσμιο στόλο. Από αυτά, το 50% των προστιθέμενων dwt καταγράφεται στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η μεταφορική ικανότητα του οποίου πλησιάζει το 1 δισ. dwt, καθώς βρίσκεται στα 848 εκατ. dwt.

Ανά κατηγορία
Τα δεξαμενόπλοια συνέβαλαν με ποσοστό 27% στη μεγέθυνση της μεταφορικής ικανότητας του παγκόσμιου στόλου, επέκτασης σε χωρητικότητα dwt, (15% αφορά τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού) και τα containerships με 15%. Ωστόσο, η μεταφορική ικανότητα μειώθηκε στα εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια, στα πλοία γενικού φορτίου, στα οχηματαγωγά (ro-ro) και στα πλοία ψυγεία.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την προσθήκη ενός ακόμη δισ. dwt στον παγκόσμιο στόλο, ο αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή είναι υπό παραγγελία 206 εκατ. dwt, ωστόσο οι τοποθετήσεις νέων παραγγελιών τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένες, ενώ και μια αύξηση της τάσης για διαλύσεις λόγω των κανονιστικών ρυθμίσεων δεν είναι ικανή να δώσει μέχρι στιγμής παρά έναν μέτριο ρυθμό ανάπτυξης του στόλου. 

Όπως προαναφέρθηκε, με ρυθμό αύξησης 3% σε ετήσια βάση έπειτα από 14 χρόνια ο παγκόσμιος στόλος θα φτάσει τα 3 δισ. dwt.

Υψηλότερη η ζήτηση
Στο μεταξύ, ο αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου εκτιμά ότι η ζήτηση για πλοία είναι πιθανό να ξεπεράσει την προσφορά τα επόμενα χρόνια και οι αγορές αναμένεται να βελτιωθούν σταδιακά. Ο κ. Crowe ανέφερε ότι η αύξηση της προσφοράς στη ναυτιλία φαίνεται τώρα πιο «διαχειρίσιμη» σε ένα αναμενόμενο 1,5%-2% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει το 3% περίπου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο σημείωσε ότι η ναυτιλία έπιασε το πιο κάτω σημείο του κύκλου το 2016 και συμπλήρωσε ότι, αν και η Κίνα επιβραδύνει, άλλες χώρες της Ασίας και η Ινδία αναμένεται να οδηγήσουν στη ζήτηση για ναυτιλία και ναυτιλιακό εμπόριο κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Crowe δήλωσε ότι τα bulkers φαίνονται πιο αδύναμα στην παρούσα συγκυρία, καθώς υπάρχει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αντιθέτως στα δεξαμενόπλοια τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται θετικά και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση εντός του έτους.

Στα containerships όμως η εικόνα δεν είναι τόσο καλή όσο στα δεξαμενόπλοια, είναι όμως καλύτερη από αυτή των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Τέλος, οι offshore δραστηριότητες συνιστούν ακόμη μια «πολύ αδύναμη αγορά», ενώ αντιθέτως πολύ θετική είναι η εικόνα στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα