Handelsblatt: Ενστάσεις από οίκους και θεσμούς για τις παροχές

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 12:18
UPD:12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti

Οι φοροελαφρύνσεις και η «13η σύνταξη» που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχουν εγείρει έντονες ενστάσεις στους διεθνείς κύκλους και μεταξυ των θεσμών, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt», η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «κυρώσεων» σε βάρος της Αθήνας, μετά τις ευρωεκλογές.

Μετά από τους πιστωτές της χώρας, που έμαθαν για τα «δώρα» από τα μέσα ενημέρωσης, τώρα ο οίκοςαξιολόγησης Fitch και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ) εκφράζουν ανησυχίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα. 

«Ο Τσίπρας πέρασε τα μέτρα από το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Άρχισαν να ισχύουν τη Δευτέρα - εγκαίρως για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η ψήφος της Κυριακής θεωρείται σημαντική δοκιμασία για τις εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο. Ο Συρίζα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με το κόμμα της Νέας Δημοκράτιας. Ο Τσίπρας θέλει να βελτιώσει τις πιθανότητές του με τα εκλογικά δώρα που όμως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από εδώ και στο εξής».
Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού προβληματίζει τις αγορές, υπογραμμίζει η «Handelsblatt». Ο οίκος Fitch Ratings προειδοποίησε σε ανάλυσή του για μια επικείμενη «κλιμάκωση των εντάσεων» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και για την «αυξανόμενη αβεβαιότητα» για την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Ο Fitch βλέπει στα μέτρα την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα «έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του».

Επενδυτικοί οίκοι και οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα να μην παρεκκλίνει της δημοσιονομικής στρατηγικής και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα