Πώς αντιδρούν οι αγορές στις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

Νέα πτώση της στερλίνας, ανάκαμψη των ομολόγων
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 11:55
UPD:12:06
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται σήμερα τα βρετανικά κρατικά ομόλογα (Gilts), μετά τις χθεσινές τους απώλειες, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στη στερλίνα. Οι αγορές δεν βλέπουν πια προοπτική για έγκριση της συμφωνίας της Μέι από τη Βουλή. Και ενώ εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, φοβούνται ταυτόχρονα και ένα no deal Brexit- έναν κίνδυνο που φαινόταν να έχει απομακρυνθεί. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα πτώση 3,88% ή πέντε μονάδων βάσης, στο 1,03%. Από την άλλη η στερλίνα υποχωρεί εκ νέου κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,26 δολάρια ανά στερλίνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. 

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πάντως ο δείκτης FTSE 100 παραμένει σε θετικό έδαφος και καταγράφει άνοδο 0,3%, την ώρα που οι δείκτες των άλλων μεγάλων ευρωπαίκών αγορών βρίσκονται υπό ελαφρά πίεση. Αυτό έχει εν πολλοίς να κάνει με την υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος, η οποία και έρχεται να δώσει ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα