ΔΥΝΑΜΙΚΗ είσοδο στην ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΠΑ, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλη εταιρεία, σχεδιάζει η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης. Οπως επισημαίνουν στη «Ν», υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, η ανάπτυξή της δεν θα περιοριστεί μόνο στο αντικείμενο του φυσικού αερίου, στο οποίο διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και σε τομείς που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν δυναμική και μπορούν να προσφέρουν υπεραξίες στην εταιρεία, όπως είναι η ηλεκτροπαραγωγή.
Ετσι, εκτός από την κατάθεση της αίτησης στη ΡΑΕ, για την απόκτηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήδη εξετάζεται, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει η λεπτομερής μελέτη για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρεβυθούσα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους στόχους της εταιρείας είναι η δραστηριοποίηση στην ηλεκτροπαραγωγή, να γίνει σε συνεργασία με ιδιωτικό ή ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα επιλεγούν με βάση την αποτίμηση της συνεισφοράς τους στο κοινό επενδυτικό σχέδιο.
Με βάση τον κατ' αρχήν σχεδιασμό των επιτελείων της ΔΕΠΑ, προκρίνεται η κατάθεση προσφοράς στο δεύτερο ή τρίτο διαγωνισμό, από αυτούς που θα προκηρύξει ο ΔΕΣΜΗΕ, για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ θα κάνει τρεις προκηρύξεις για 1 μονάδα ηλεκτροπαραγωγής κάθε φορά, ανά 3-4 μήνες. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.
Ακριβής αποτίμηση
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ, πηγές της διοίκησης αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να αποτιμηθούν με ακρίβεια τα οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρεβυθούσα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το μειωμένο κόστος από την ύπαρξη υποδομής, η χρήση του θαλασσινού νερού για την ψύξη, που αυξάνει σημαντικά την απόδοση της μονάδας ιδίως τους θερινούς μήνες και η χρήση της θερμότητας που εκλύει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου.
Πολιτική κάλυψη
Σημειώνεται τέλος ότι οι αποφάσεις της διοίκησης έχουν την πλήρη κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ η επέκταση της κρατικής εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή, προσφέρει στο δημόσιο μια επιπλέον εναλλακτική για τη δημιουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από επιχειρηματικούς φορείς εκτός ΔΕΗ, εφ' όσον δεν καταστεί δυνατή η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από καθαρά ιδιωτικούς φορείς.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ