Αναδυόμενες: Ένα χρόνο μετά την κρίση οι αναταράξεις συνεχίζονται

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 16:29
UPD:16:42
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

της Αγγελικής Κοτσοβού                                                                                                                                   [email protected]

Χρηματιστήρια στο «κόκκινο», τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση,  πέσο  Αργεντινής σε κλοιό πιέσεων και το Μπουένος Άιρες να χορεύει «ταγκό» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, με την Τουρκία και την Αργεντινή στο μάτι του κυκλώνα, η ανάκαμψη από τα χαμηλά εκείνων των δραματικών ημερών φαίνεται πως σκοντάφτει τον Απρίλιο και τον Μάιο, φουντώνοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

Η κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας  έχει οδηγήσει σε φυγή των επενδυτών από τις αγορές μετοχών, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τις αναδυόμενες. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI αναδυομένων αγορών υποχωρούσε σήμερα πάνω από 2%, αγγίζοντας χαμηλά διμήνου.

Στις αγορές συναλλάγματος, η Τουρκία αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο αδύναμος κρίκος, με τη λίρα σε ναδίρ οκταμήνου, υποχωρώντας στις 6,2460 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Παρά την αρνητική εικόνα και τις δυσοίωνες προοπτικές, οι Goldman Sachs και JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιο ανθεκτικές, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ έχει παγώσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι καλύτερες σε αρκετές χώρες.

Μετά τη δυναμική επιστροφή στις αρχές του έτους, με την καλύτερη εκκίνηση από το 2012, οι μετοχές των αναδυομένων χωρών έχουν απομακρυνθεί περίπου 6% από τα υψηλά του 2019, ενώ τα νομίσματα οδεύουν προς το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από τον Ιούλιο.

Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει και τα «γκρίζα σύννεφα» επιστρέφουν στις πιο ευάλωτες αγορές, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή. Από τις αρχές του έτους, η λίρα υποχωρεί πάνω από 16% και το πέσο Αργεντινής έχει υποτιμηθεί πάνω από 19% έναντι του δολαρίου.

«Για τις αναδυόμενες αγορές ειδικά, είναι αναπόφευκτο να γίνονται συγκρίσεις με τα γεγονότα του 2018», επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, Καμάχσια Τριβέντι και Μαρκ Οζέροφ. «Αυτό όμως που διαφέρει εντυπωσιακά είναι η στάση σε ΗΠΑ και Κίνα», αναφέρουν στην ανάλυσή τους.

Στις ΗΠΑ, η FED φαίνεται προς το παρόν να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων, ενώ δύο τουλάχιστον αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προτιμούν ακόμη και μια μείωση, αν και ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, φαίνεται πως δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Κίνα, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και στηρίζεται στα γενναιόδωρα μέτρα ρευστότητας της κυβέρνησης του Πεκίνου. Παράλληλα, ο εμπορικός πόλεμος «ροκανίζει» το εμπορικό πλεόνασμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές συμπαρασύρουν στη δίνη τους τις αναδυόμενες. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America υποστηρίζουν ότι για να μπει φρένο στις απώλειες των αναδυομένων αγορών τον Μάιο χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και πιο συντονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία(ETFs) που επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές αναδυομένων αγορών ήταν αρνητικές την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν το κινεζικό ενεργητικό. Οι συνολικές εισροές από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 19 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα