Σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 13:24
UPD:13:32
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο «τυφώνας» Τραμπ συνεχίζει να σαρώνει τα χρηματιστήρια, ρίχνοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε νέα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων και με τους επενδυτές να περιμένουν με κομμένη την ανάσα εάν θα βγει «λευκός καπνός» από το γύρο εμπορικών συνομιλών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που αρχίζει σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρούσε 0,8%, αγγίζοντας νέο ναδίρ τεσσάρων εβδοιμάδων. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων και μεταλλευμάτων ήταν το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον δείκτη, συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος και τους υπολοίπους κλάδους, αφότου ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα «παρέβη τη συμφωνία» και ότι θα πληρώσει, ενώ το Πεκίνο απειλεί με αντίμετρα εάν η Ουάσιγκτον αυξήσει αύριο τους δασμούς στο 25%.

Οι ανησυχίες ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία που ήδη δείχνει να χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική προκαλούν έντονες αναταράξεις στις αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις διεθνείς μετοχές και να στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια, όπως το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης και το ιαπωνικό γιέν.

Στα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου η εικόνα ήταν αρνητική. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX υποχωρούσε 0,87%, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραφε πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας. 

Αρκετοί αναλυτές, όπως ο Τζιμ Ριντ, της Deutsche Bank εκτιμούν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να υποχωρήσει άμεσα και ότι η αβεβαιότητα θα μπορούσε να διαρκέσει επί εβδομάδες. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα