Εντείνονται οι πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα, με το βλέμμα σε παροχές και θεσμούς

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 13:32
UPD:13:42
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε ρευστοποιήσεις προχωρούν για δεύτερη διαδοχική οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ενστάσεων από τους θεσμούς για το πακέτο παροχών, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και της σύστασης του ΔΝΤ προς την Αθήνα να δώσει περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη παρά σε δημοφιλή μέτρα. Την ίδια ώρα υπό πίεση παραμένουν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να κινείτα πλέον πάνω από το 3,5%. 

Το κλίμα στην Αθήνα επηρεάζεται σαφώς και από το διεθνές περιβάλλον, αφού τα εμπορικά πυρά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κρατούν βαθιά στο κόκκινο ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Ωστόσο η έκταση των απωλειών και το γεγονός ότι ανεβαίνει το κόστος δανεισμού στις αγορές χρέους, την ώρα που για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης κινείται ως επί το πλείστον πτωτικά, μαρτυρά ότι είναι οι εσωτερικές εξελίξεις που έχουν τον πρώτο λόγο.  

Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος, με απώλειες της τάξης του 4%. Στο σύνολό τους οι τίτλοι των τραπεζών παρουσιάζουν απώλειες, με την Πειραιώς να είναι στο -7,1%. Πτώση 4,6% καταγράφει και η μετοχή της Eurobank, ενώ με απώλειες 3,2% και 3% αντίστοιχα ακολουθούν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. 

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι του χρηματιστηρίου κινούνται πτωτικά, με μόνη εξαίρεση εκείνον τον εμπορίου, που ενισχύεται 0,7%. Πτώση 3,5% παρουσιάζει ο κλάδος ακίνητης περιουσίας, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζει και εκείνος των βιομηχανικών προϊόντων. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα άνοδο οχτώ μονάδων βάσης ή 2,12% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,52%. 

Bαθύτερα σε αρνητικό έδαφος υποχωρεί από την άλλη η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς στο -0,06% από 0,04% χθες, ενώ ελαφρά πτώση παρουσιάζουν επίσης οι αποδόσεις γαλλικών, ολλανδικών και βρετανικών ομολόγων. Σταθερές είναι εκείνες των ισπανικών και πορτογαλικών. 

Υπό πίεση μαζί με την Ελλάδα παραμένει η Ιταλία, με την απόδοση του 10ετους να καταγράφει αύξηση έξι μονάδων βάσης, στο 2,68%. 

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα