Ράλι στην Ευρώπη με οδηγό επιχειρηματικές συμφωνίες

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 00:01
UPD:08:57

ΤΟ ΚΥΜΑ συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών του τομέα τεχνολογίας πυροδότησε ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της AT&T Inc. των ΗΠΑ της μεγαλύτερης συμφωνίας εξαγοράς στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών της τελευταίας εξαετίας, ενώ η Wall Street ήταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Η δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων A&Μ ήταν η κινητήριος δύναμη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, φέρνοντας στο προσκήνιο μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες ηγήθηκαν των κερδών στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο δείκτης Dow Jones stoxx 600 αυξήθηκε κατά 0,6%, στις 329,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης Stoxx 50 κέρδισε επίσης 0,6% και το Euro Stoxx 50, ένας δείκτης για τις 12 χώρες της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,5%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών εν μέσω δραστηριότητας εξαγορών αξίας 301 δισ. δολαρίων στην περιοχή το τρέχον έτος. Εξαγορές που υπερβαίνουν σε αξία τα 475 δισ. δολάρια ανακοινώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, σηματοδοτώντας την πιο δραστήρια έναρξη για οποιοδήποτε έτος από το 2000. Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τηλεπικοινωνιών -οι δεύτερες στη σειρά με την καλύτερη επίδοση το τρέχον έτος μεταξύ των 18 βιομηχανιών που συμμετέχουν στον δείκτη Stoxx 600- ηγήθηκαν των χθεσινών κερδών. Οι εξαγορές αποτελούν μια ένδειξη ισχυρής ανάπτυξης των εταιρειών στην Ευρώπη. Η αξία των διεθνών εξαγορών ενδεχομένως να διογκωθεί στα 3 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος από 2,58 τρισ. δολάρια το 2005, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν συσσώρευση αποθεματικών σε μετρητά για να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και οι εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικού κεφαλαίου συγκέντρωσαν τεράστια ποσά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αμερικανικά blue chips ακολούθησαν πτωτική τροχιά στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν νέα συγκεκριμένη κατεύθυνση παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τη συμφωνία της AT&T για την εξαγορά της BellSouth. Στη Wall Street η είδηση για την εξαγορά της AT&T πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έτυχε χλιαρής υποδοχής από τους επενδυτές έπειτα από ένα κλίμα νευρικών συναλλαγών τις πρωινές ώρες της συνεδρίασης.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.286,03 μονάδες μειωμένος κατά 0,72% και ο Dow Jones στις 10.958,59 με απώλειες 0,57%.

Τέλος, ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο κέρδισε 1,52%, στις 15.901,16 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα