Η τεχνολογία άλλαξε το κλίμα

Αντέστρεψε αρχικές απώλειες στη Wall Street
Σάββατο, 04 Μαρτίου 2006 00:01

Η ΟΡΕΞΗ των επενδυτών για μετοχές τεχνολογίας αντέστρεψε αρχικές απώλειες στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για την προοπτική ανάπτυξης στον τομέα υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας τα αρνητικά νέα από την Intel ενώ στην Ευρώπη επικράτησαν μικτές τάσεις.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα κέρδη εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισαν απώλειες από ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο, μετά την υποβάθμιση της πρόβλεψης για τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Intel για τις πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου παρέσυραν στην πτώση την STMicroelectronics και την ASML, καθώς, «όταν η Intel μειώνει την πρόβλεψή της, αυτό αποτελεί ένδειξη χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών για όλες τις εταιρείες», σύμφωνα με αναλυτές της Nuovo Mercato στη Ρώμη.

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι HSBC Holdings και Banco Santander Central Hispano βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης κέρδη αποκόμισαν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Πρωταγωνίστρια της ανόδου η Cairn Energy, μετά την ανακοίνωση ότι η Oil & Natural Gas, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης της Ινδίας, ανακοίνωσε σχέδια για εξαγορά της μονάδας της Cairn Energy στην Ινδία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.858,70 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,44%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.989,15, σημειώνοντας πτώση 0,40% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 5.721,46 υποχωρεί κατά 1,07%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με οριακή πτώση κοντά στα κατώτερα δύο εβδομάδων αλλά ακόμη είναι υψηλότερα 5% από την αρχή του έτους λόγω των ισχυρών κερδοφοριών και του κύματος δραστηριότητας στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει κερδίσει 0,2% από τις 24 Φεβρουαρίου, ακολουθώντας ανοδική τροχιά για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,55% στις 15.663,34 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα