Υπαινιγμοί για νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 08:53

ΤΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική είναι χαλαρή, δήλωσε χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Με τη δήλωση αυτή, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δείχνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που διευκολύνει αυτή τη νομισματική πολιτική. Ιστορικά, τα επιτόκια είναι από τα χαμηλότερα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν όχι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Τρισέ αναφερόμενος στις αποδόσεις ομολόγων με ημερομηνία λήξης μετά από 50 έτη.

Ωστόσο, απέφυγε για μία ακόμη φορά να κάνει νύξεις για το πόσο σύντομα η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αύξησε το βραχυχρόνιο επιτόκιό της κατά ένα-τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,50%, για δεύτερη φορά σε ένα τρίμηνο και σηματοδότησε τα σχέδιά της να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

Ο Τρισέ επανέλαβε και χθες ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα ληφθούν βάσει των στατιστικών στοιχειών που λαμβάνει η ΕΚΤ και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη νομισματική πολιτική εκ των προτέρων. «Δεν λειτουργούμε μηχανιστικά, ούτε στις αναλύσεις μας, ούτε στις αποφάσεις μας», είπε ο Τρισέ.

Με την οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά, ο Τρισέ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το στόχο της για σταθερότητα των τιμών διατηρώντας τον ετήσιο πληθωρισμό χαμηλότερα του 2%.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ανάπτυξη 0,6% στην Ευρωζώνη στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξαρτηθούν από τις ενδείξεις για αύξηση των πιέσεων στις τιμές.

Στην περίπτωση που τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τότε οι προβλέψεις για τον πληθωρισμού θα αναθεωρηθούν ανοδικά, γεγονός που με τη σειρά του θα πλήξει το σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Τρισέ είπε ακόμη ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση και η αγορά στέγης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα