Ισιγκ: Αναγκαία η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2006 09:12

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντική θεωρεί ο Οτμαρ Ισινγκ, κορυφαίος οικονομολόγος και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, την ύπαρξη ενός πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής, παράγοντα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να έχουν πλήρως αντιληφθεί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη, οι κυβερνητικές πολιτικές όσον αφορά τους προϋπολογισμούς και την αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το πλαίσιο που έχει καθοριστεί για τη νομισματική πολιτική, είχε πει ο Ισινγκ σε ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίου στη Βιέννη τον προηγούμενο μήνα, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

«Δυστυχώς, η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποδειχθεί προβληματική, ειδικά όσον αφορά την επιβολή των κανονισμών της», αναφέρει ο οικονομολόγος.

Αρκετές χώρες παραβιάζουν τους όρους για το έλλειμμα και το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ και οι πολιτικοί έχουν αναθεωρήσει τους κανονισμούς για να επιτύχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανονισμοί αυτοί.

Ο Ισινγκ είπε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το πώς οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τις πολιτικές που θεωρούνται αναγκαίες για να καταστήσουν λειτουργικό ένα ενιαίο νόμισμα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει γενική και βαθιά κατανόηση για τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει στην εγχώρια πολιτική η υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και η ένταξη στην ΟΝΕ. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, ειδικά οι πολιτικές που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική και την απασχόληση, πρέπει να είναι σύμφωνες με το πλαίσιο που έχει τεθεί για τη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, μετά την εντολή που έλαβε να διατηρήσει σταθερές τις τιμές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα