Tράπεζες, μεταλλευτικές οι πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών αγορών

Στο κόκκινο το Χ.Α.
Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 14:48
UPD:14:52
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις μεγάλων επιχειρήσεων διατηρούν σήμερα σε τροχιά ανόδου τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος τράπεζες και μεταλλευτικές. Κόντρα στο θετικό ρεύμα, το Χ.Α. μένει στο «κόκκινο», με τον κλάδο εμπορίου να δέχεται ισχυρές πιέσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 0,4% στις 390,41 μονάδες, με τον κλάδο των τραπεζών να ενισχύεται 1%. Μεγάλος πρωταγωνιστής η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της ηπείρου, που βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 2,7%, καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών.   Άλμα 4% κάνει και η μετοχή της Societe Generale. Η γαλλική τράπεζα είδε τα κέρδη της να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του έτους, ωστόσο το πλήγμα δεν ήταν όσο ισχυρό φοβούνταν οι επενδυτές. 

Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζει και ο κλάδος των πρώτων υλών, που φιλοξενεί τους μεγάλους ομίλους εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων. Η Anglo American ενισχύεται 1,7%, καθώς η Credit Suisse αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της σε «υπεραπόδοση» από «ουδέτερη». 

Εκτός των δύο κλάδων, ξεχωρίζει η Adidas, με τη μετοχή της να απογειώνεται 6,6% στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η εταιρεία αθλητικών ειδών εμφάνισε αύξηση κερδών και πωλήσεων το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου. 

Στον αντίποδα πτώση 4,3% καταγράφει η μετοχή της αεροπορικής Air France- ΚLM, που ήρθε αντιμέτωπη με ζημίες το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,8%, στη Φραγκφούρτη ο DAX παρουσιάζει άνοδο 0,4% και στο Παρίσι ο CAC 40 ακολουθεί με κέρδη 0,3%. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης την ίδια ώρα υποχωρεί 0,15% στις 774,01 μονάδες. Ο κλάδος εμπορίου καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 2%, ενώ εκείνος των τραπεζών ενισχύεται ελαφρά (0,35%). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21,5 εκατ. ευρώ. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα