Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Έως τις 28 Μαΐου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία κανονικά εξέπνεε την προσεχή Δευτέρα, 6 Μαΐου. H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στη μετάθεση της προθεσμίας χθες, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με την ελληνική πλευρά.
Το ελληνικό αίτημα για τη μετάθεση έγινε με γνώμονα να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επενδυτές ώστε να μελετήσουν τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), η οποία εγκρίθηκε μόλις τη Μεγάλη Τρίτη από το Δ.Σ. της επιχείρησης και αναρτήθηκε στο VDR ένα 24ωρο αργότερα, με συνέπεια το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε να είναι ουσιαστικά νεκρό, λόγω των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Ένα επιχείρημα που έγινε δεκτό από την DG Comp, με αποτέλεσμα η κατάθεση των προσφορών να μεταφερθεί περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα. Τα επίμαχα σημεία Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε να πραγματοποιηθεί ένας ολιγοήμερος κύκλος διαβουλεύσεων επί του SPA, στο πλαίσιο του οποίου οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τροποποιήσεις στη σύμβαση.
Ορισμένοι από τους «μνηστήρες», μάλιστα, δηλώνουν ήδη πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβάλουν προσφορά είναι να υπάρξουν προσθήκες, οι οποίες θα «απαντούν» σε δύο σημαντικές αβεβαιότητες του διαγωνισμού, αναφορικά με την τροφοδοσία της Μελίτης στη Φλώρινα και την ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων.
Σύμφωνα με τους ίδιους επενδυτές, η αβεβαιότητα σχετικά με την τροφοδοσία της Μελίτης ήρθε στην επιφάνεια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν και «ανέβηκε» στο VDR η συμφωνία της ΔΕΗ με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου της Αχλάδας, που ανεφοδιάζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη μονάδα.
Κι αυτό παρόλο που η συμφωνία προβλέπει όντως ότι το κόστος τροφοδοσίας αναμένεται να μειωθεί αισθητά το αμέσως προσεχές διάστημα, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 21 ευρώ ανά τόνο εντός του 2019 και σε 16,5 ευρώ/τόνο για την επόμενη πενταετία.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά των διεκδικητών των μονάδων, οι τιμές αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται «κλειδωμένες», καθώς θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η απαλλοτρίωση του οικισμού Γιουρούκι, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ορυχείου. Έτσι, παρότι η απαλλοτρίωση είναι διασφαλισμένη από οικονομικής άποψης, καθώς η συμφωνία προβλέπει μία ρεαλιστική φόρμουλα για τη χρηματοδότησή της, ακόμη εκκρεμούν νομικές προσφυγές των κατοίκων κατά της απαλλοτρίωσης. Επομένως, αν οι προσφυγές αυτές δεν τελεσιδικήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, τότε η απαλλοτρίωση θα μείνει μετέωρη, τινάζοντας στον αέρα και τις τιμές που προβλέπει η συμφωνία.
Ρήτρες ως «αντίμετρα»
Με δεδομένο ότι από το κόστος τροφοδοσίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά μεγέθη της Μελίτης, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι στο SPA θα πρέπει να υπάρχει μία ρήτρα ως «αντίμετρο» σε αυτό το σενάριο. Ένα ανάλογο «αντίμετρο» εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρχει και για το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια οι μονάδες να είναι ζημιογόνες. Με βάση τις προβλέψεις που έχει αυτήν τη στιγμή το SPA, όπως π.χ. ότι το προσωπικό δεν μπορεί να απολυθεί για μία εξαετία υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε ένα νέο ανοδικό ράλι των τιμών οι αγοραστές θα είναι πρακτικά εγκλωβισμένοι στο να λειτουργούν τις μονάδες, γράφοντας ζημίες.