Market Beat: Οι αγοραστικές διαθέσεις δοκιμάζονται εν μέσω νέων ρεκόρ στη Wall Street

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 10:13
UPD:10:13
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι πιέσεις χθες κατάφεραν να κάμψουν το φρόνημα όσων εκ των αισιόδοξων, δεν πίστεψαν στην δύναμη που έχουν τα τρέχοντα επίπεδα με βάση την προϊστορία. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν, πως αργά ή γρήγορα και οι 780 μονάδες θα μείνουν πίσω, αλλά χρειάζεται χρόνος για να τελειώσουν οι πιέσεις από τους εγκλωβισμένους από πέρυσι τον Μάη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική της χθεσινής συνόδου ήταν μια καθαρή νίκη των απαισιόδοξων θεσμικών, που πίεσαν πολλά από τα blue chip εκτός των Τραπεζών, για τις οποίες επιφύλαξαν μεικτή στάση. Η αναζήτηση νέων υψηλών για το έτος, αφού όρισε νέο ανώτερο πάνω από τις 785 μονάδες, σταμάτησε νωρίς. Διότι πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας ξέσπασαν πιέσεις, οι οποίες όταν συνάντησαν εμπόδια στο καθοδικό τους έργο υποχώρησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Το επίπεδο που οδηγούσαν τότε οι αγοραστές τον ΓΔ ήταν χαμηλότερο από το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό και ακολουθούσε νέο κύμα πιέσεων.  Αυτό έφερνε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που είχαν ορίσει οι πιέσεις στον προηγούμενο γύρο. Σχηματίστηκε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε διάρκεια από τις 11:10 ως τις 17:10 όταν σημειώθηκε το κατώτερο μέρας και προέκυψε η πτώση του μέσου όρου εν μέσω ανόδου των δεικτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα ρεκόρ της Wall Street δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν το φρόνημα των επενδυτών στις συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων τα οποία εμφάνισαν απώλειες και θυμίζουμε πως ανήκουν στις αναδυόμενες αγορές όπως και το ΧΑ. Ωστόσο από χθες είναι δεδομένο πως ο κύκλος ανόδου που ξεκίνησε το 2009 συνεχίζεται αφού ξεπεράστηκαν τα επίπεδα ρεκόρ υψηλών του περυσινού Σεπτεμβρίου. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προσδοκίες που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η χθεσινή δυναμική δεν ήταν ακριβώς μέσα στις προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων όπως τις εξέφρασαν το πρωί της Τρίτης. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Το θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρείται, με τις προσδοκίες περαιτέρω εισροών να εκτρέφονται ενόψει της πιθανής αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας τη Μ. Παρασκευή 26/4. Με την περιοχή των 780 μονάδων να πιθανολογείται ότι θα υπερπηδηθεί και με το ΓΔ να στρέφεται προς τις 800 μονάδες στη συνέχεια. Αν και η εβδομάδα περιλαμβάνει μόνο 3 συνεδριάσεις, ενόψει του Πάσχα, πλειάδα εταιρειών ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους (ΔΕΗ, ΟΛΘ, Τράπεζα Αττικής, Λούλης, MLS, Κρι - Κρι, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ και Καραμολέγκος)».

Η Beta Sec εκτιμούσε: «Η Αγορά ήδη προεξοφλεί νέα αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P’s την Παρασκευή και από την DBRS στις 3 Μαΐου. Σήμερα περιμένουμε μία ήσυχη συνεδρίαση, με κίνηση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών».

Οι περισσότεροι εμφάνιζαν έναν ενθουσιασμό για την εικόνα της αγοράς, που είχαν διαμορφώσει οι συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς. Στην ερώτηση δε αν ήταν πιθανή η υπέρβαση των 780 μονάδων στην εξέλιξη της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Ορθόδοξους, αρκετοί απάντησαν καταφατικά. Ενώ το ταμπλό στο πρώτο δεκάλεπτο είχε δείξει πως η δυναμική της προηγούμενης βδομάδας ήταν σε πλήρη ισχύ. Αφού ο ΓΔ στις 10:37 ήταν στις 785 μονάδες με τζίρο πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ στα 8 πρώτα λεπτά. Το πλήθος των πτωτικών blue chip ήταν περιορισμένο στα έξη και την άνοδο οδηγούσαν τα κέρδη των ΠΕΙΡ +5,73%, ΕΥΡΩΒ +3,11% ΕΤΕ +2,26% ΑΛΦΑ +2,04% στα πρώτα 10 λεπτά. Το πρόβλημα ήταν πως η δική μας μελέτη δεν είχε επιτρέψει να έχει τόσο μεγάλες πιθανότητες η υπέρβαση των 780 μονάδων χωρίς «βασάνισμα» των τιμών. Ωστόσο χθες από την έναρξη είχαμε ανοδικό χάσμα μικρό (1,18 μονάδες) αλλά υπαρκτό και κατώτερο πρώτου μέρους, πάνω από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 778,42.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών διαπραγμάτευσης ο ΓΔ είχε «αναγνωρίσει ως οροφή τις 785 μονάδες δυο φορές (στις 10:38 και στις 11:08) επιστρέφοντας αποφασιστικά μετά τη δεύτερη φορά στις 780 μονάδες. Από τις 12:12 ως τις 14:30  οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου πλάγια με οριακή μεταβολή. Αλλά τα κατά διαστήματα οριακά κέρδη του προέκυπταν από την επιμονή των αγοραστών για τις Τράπεζες του 25άρη. Όμως τα πτωτικά blue chip ήταν περισσότερα από τα μισά, με τζίρο 28 εκατ. εκ των οποίων 3,149 εκατ. αφορούσαν πακέτα (ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ). Ο ΓΔ παρά το άλμα του στην πρώτη ώρα, είχε επιστρέψει εκεί όπου άνοιξε και ως τις 14:30, οι μόνοι που δεν είχανε μετανιώσει ήταν εκείνοι που τοποθετήθηκαν αρχικά στην τράπεζες. Όχι γιατί δεν έχαναν, αλλά γιατί οι μετοχές τους ακόμα διατηρούσαν μικρότερα, αλλά υπολογίσιμα, κέρδη. Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης την ίδια ώρα που ο ΓΔ κέρδιζε +0,16%, εμφάνιζαν απώλειες της τάξης του -0,2%. Στο τέλος η εικόνα αντιστράφηκε.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικα υψηλά επίπεδα σκαρφαλωσαν οι δείκτες της Wall Street, χάρη στο κλίμα ευφορίας, που επικρατεί στις αγορές, αλλά και με «καύσιμο» τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. 

Ο S&P 500 έφτασε στις 2.934 μοναδες, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Nasdaq ανήλθε έως και τις 8.120,82, υπερβαίνοντας το ρεκόρ της 29ης Αυγούστου. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα έτους απο το 1987 για τις αμερικανικές μετοχές. 

Σημειώνεται πως ο ιστορικός Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς εμφανίζει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει ακόμη καλύτερη επίδοση με άνοδο 15,5%.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι βεβαίως εκείνες, που συντηρούν το πάρτι στις αγορές μετοχών, στέλνοντας διαρκώς το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα αργήσουν πολύ. Οι ίδιες πιστώνονται και το ράλι των ομολόγων, που κρατάει σε σκανδαλωδώς, όπως σχολιάζουν αναλυτές, χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για κράτη (ακόμη και δημοσιονομικά απείθαρχα) και επιχειρήσεις. 

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη, η Cοca Cola (+1,7%) και United Technologies (+2,2%) σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Ο Nasdaq έλαβε σημαντική ώθηση από την άνοδο του Twitter και την Amazon. Η μετοχή του Twitter πραγματοποίησε άλμα 16%, κοντά σε υψηλά εννιά μηνών.  Η Amazon ενισχύθηκε 1,9% στα 1.924 δολάρια, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο. Μεγάλη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Hasbro, κλείνοντας με κέρδη 15,5%, ενώ η Lockheed Martin πραγματοποίησε άλμα 5,5%.

Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να υποχωρήσουν 1,3% το πρώτο τρίμηνο, αλλά έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές Απριλίου.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση και από την άνοδο του αργού σε νέα υψηλά έξι μηνών. Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύθηκε 1,1% στα 66,3 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου brent σημείωσε άνοδο 0,6% στα 74,51 δολάρια το βαρέλι.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 2,57%. 

ΕΥΡΩΠΗ

Mε κέρδη έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές για όγδοη συνεδρίαση στη σειρά, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες καθώς οι επενδυτές παρακινήθηκαν για αγορές από την άνοδο της Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ και το ράλι του αργού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 0,23% στις 391,35 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Το σερί των οκτώ διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2017.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,11% στις 12.235,51 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,2% στις 5.591,69 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 7.523,07 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ισπανικός IBEX διολίσθησε 0,57% στις 9.527,20 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,27% στις 21.896,84 μονάδες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε αναπάντεχα κατά 0,7 μονάδα τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Κομισιόν.

Στο ταμπλό, η βελγική Umicore υποχώρησε πάνω από 17% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της για τα κέρδη το 2020. Πτώση 1,7% σημείωσε η μετοχή της Volkswagen μετά την είδηση ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν την καταβολή μπόνους σε στέλεχος. Άλμα 18% πραγματοποίησε η μετοχή της Thomas Cook. 

ΧΑ

Νέα υψηλά για ΓΔ και  FTSE25 αλλά πτώση -0,26% στην πρώτη της εβδομάδας

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σταθεροποιητική πορεία, με κίνηση για τον μέσο όρο στο πρώτο μέρος διαρκώς πάνω  από το κλείσιμο της Πέμπτης 18/4 και μετά τις 16:00  μερικά διαστήματα βρέθηκε κάτω από τις 778,42 που αφέθηκε την Πέμπτη. Στη διάρκειά της συνόδου η αρχική νευρικότητα έφερε στις 11:09 το ανώτερο μέρας στις 785,31 από 778,42 μονάδες την προηγούμενη που αποτελεί νέο υψηλό έτους. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 776,22 από 768,89 την προηγούμενη σύνοδο και σημειώθηκε στις δημοπρασίες σαν κατάληξη μιας καθόδου από το μέγιστο με μικρή μεν αλλά σταθερή κλίση.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό πεδίο μεταξύ 14:00 και 16:15 σε ζώνη τιμών από 778,5 και 780 μονάδων. Συνεπώς, κυριάρχησε η ισορροπία ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση για μεγάλο διάστημα και σημειώθηκε κατώτερο μέρας στις δημοπρασίες ώστε η επίτευξή του να μην προκαλέσει αντίδραση.

Εκτός του μέγιστου έτους των 785,31 του ΓΔ το κλείσιμο στις 776,40 από 778,42 μονάδες είναι 2,02 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών. Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (176,10 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, τον έκλεισαν 1 μονάδας χαμηλότερα από εκεί που τον άφησαν στις 17:00.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 3,945 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ και μικρότερα για ΟΠΑΠ και ΓΡΙΒ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από  4 Τραπεζικά blue chip, μπορεί να είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή  διακύμανση της απόδοσης τους (2 έναντι 2 μονάδων). Αλλά με άνοδο τελικά 1,0 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 3,31% κατέληξε στο 3,32%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 776,40 μονάδες, ήταν 0,18 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,91 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με ισοδύναμο (9,1 από 9,5 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,730 από 54,639 δις ευρώ. Επτά  blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΠΕΙΡ +4,21%, ΕΕΕ +2,76%, ΟΛΠ +2,05%, ΕΤΕ +0,74%, ΤΕΝΕΡΓ +0,58%, ΟΠΑΠ +0,21% και ΕΛΠΕ +0,12%, ενώ 18 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,13% από +1,67%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,70% από +1,52%, την ΕΤΕ στο +0,74% από +1,14%, ΕΥΡΩΒ -0,07% από +0,95% και την ΠΕΙΡ στο +4,21% από +5,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,79% από -0,27%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,26% και έφθασε στις 776,40 από 778,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2005,28 από 2000,66 με μεταβολή +0,23%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,708 από 57,612 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,945 από 5,225 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 41,447 από 49,054 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,534 από 1,492 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 48, των καθοδικών 56 από 49 και 40 από 32 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Διατηρείται η αισιοδοξία με αύξηση της έκθεσης των traders στα ΣΜΕ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Μαΐου, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων σταθεροποιητική δυναμική. Το άνοιγμα στις 2002,99 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,33 μονάδων και ήταν το ελάχιστο μέρας. Μια νευρική ανοδική κίνηση αμέσως μετά, όρισε μέγιστο στις 11:09 τις 2017,16. Με τιμή στις 17:00 τις 2008,09 μονάδες, το κλείσιμο στις 2005,28 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,23%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 10,722 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 720 συμβολαίων με ανώτερο τις 2020,00, κατώτερο τις 2006,00 και τελευταίες πράξεις στις 2012,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 39 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο μέρας τις 2015,00 μονάδες, κατώτερο τις 2005,00 και τελευταίες πράξεις στις 2013,75. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαΐου έγιναν 7279 από 6978 και για τη σειρά Ιουνίου 197 από 191.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 25.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 16.730 για ΟΤΕ, στα 5.000 για ΠΕΙΡ, στα 2.300 για ΜΟΗ, στα 1.172 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 500 για ΦΡΛΚ.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της AENAON MARKETS: Ο Τραπεζικός δείκτης, έχει χάσει λίγο από τον ανοδικό “ατμό”, καθώς πλέον κινείται στην κάτω λωρίδα του ανοδικού καναλιού του Ιανουαρίου. Σημεία με ιδιαίτερη προσοχή οι 670 μονάδες και οι 616 μονάδες (κάτω πλευρά καναλιού). Σε αγρανάπαυση βρίσκεται προς το παρόν και ο Relative Strength Index.

Εδώ η επιβεβαιωμένη τμήση των 670 μονάδων μπορεί να δώσει ανοδικό περιθώριο έως και 100 μονάδες, στις 770 μονάδες. Αντιθέτως καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού, στις 616 μονάδες, θα προκαλέσει γρήγορο κατέβασμα προς τις 550 μονάδες.

Για την  ΑΛΦΑ -1,70%, δύο είναι τα επίπεδα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή: αυτά στα 1,54 ευρώ, όπου εάν διασπαστεί θα σπρώξει προς τα 1,72 ευρώ και στα 1,40 ευρώ, όπου εάν χαθεί, θα προκαλέσει άμεσες ρευστοποιήσεις με σπάσιμο του καναλιού και κατεύθυνση προς το 1,28. Το κανάλι πάντως μένει ακόμα ενεργό.

Για την ΕΤΕ, μετά το “πάτημα” στα 1,80 ευρώ, πραγματοποιεί “διερευνητικές επισκέψεις” κοντά στο επίπεδο αντίστασης των 2,00 με 2,10 ευρώ. Ανοδική “δραπέτευση” πάνω από τα 2,10 ευρώ, θα την απελευθερώσει προς τα 2,54 ευρώ!! Αντιθέτως εάν δηλώσει αδυναμία, θα πρέπει να αναμένουμε “pullback” προς τα 1,80 με 1,74 ευρώ.

Για την Eurobank, έχει δώσει εξ ολοκλήρου το ύψος του ανάποδου σχηματισμού “Head & Shoulders”, στα 0,7515 ευρώ, περιοχή όπου έχει αποτυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις και μια βραχυχρόνια διπλή τοπική κορυφή. Αδυναμία διαπερατότητας θα δώσει πτωτικά τα 0,70 με 0,688 ευρώ.

Τέλος, για την Τρ. Πειραιώς, θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για να περάσουν οι αγοραστές πάνω από την “ακανθώδη” ζώνη των 1,90 με 2,00 ευρώ, γνωρίζοντας όμως ότι αμέσως μετά, το πεδίο θα είναι ελεύθερο έως τα 2,50 ευρώ. Στα “μετόπισθεν”, η προσοχή τους είναι εντοπισμένη στα 1,62 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

«Μακριά από τον φόβο πολιτικών εξελίξεων η Αγορά, προεξοφλεί καταστάσεις έχοντας ξεπεράσει τους φόβους του παρελθόντος. Ο Απρίλιος τελειώνει έχοντας μπροστά του της 26η του μήνα, περιμένοντας την S&P και το καινούργιο outlook για την Ελληνική Οικονομία και αμέσως μετά και αν δούμε αναβάθμιση, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε ακόμα μία έξοδο στις Αγορές, με ένα, πιθανότατα, 7ετες ομόλογο, γεγονός που θα μας δώσει σημαντικό αέρα, ενώ παράλληλα μπορεί να αποπληρωθεί μέρος του δανείου από το IMF.

Ουσιαστικά και για όσο διαρκούν τα θετικά νέα, η Αγορά δεν έχει λόγο να κάνει κάποια βαθιά διόρθωση, παρόλα αυτά ακόμα και αν είναι «ταύρος» πάντα μία διόρθωση είναι υγεία για μία Αγορά. Το θετικό είναι ότι, πλέον, οι πωλητές αποχωρίζονται πολύ πιο δύσκολα τίτλους, από την στιγμή που βλέπουν τα θετικά του επόμενου διαστήματος, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Το αντίθετο από αυτό που είδαμε να εξελίσσεται το 2014. Βασικό αγκάθι είναι ο Τραπεζικός κλάδος, αν και όπως όλα δείχνουν και μετά την Eurobank, θα βρεθούν λύσεις και για τις υπόλοιπες Τράπεζες. Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος είναι απαραίτητος χορηγός για την πιο γρήγορη ανάπτυξη της Οικονομίας, κάτι που οι Αγορές το ξέρουν και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, από την στιγμή που τα ρίσκα θα μειωθούν αισθητά.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, έχοντας μπει σε επίπεδα που, αν μη τι άλλο, δεν θέλουν τολμηρές κινήσεις χωρίς κανόνες. Είναι δεδομένο ότι πάντα σε μία «bull market» έρχονται διορθώσεις σε ανύποπτο χρόνο, που δίνουν ευκαιρίες για είσοδο και μάλιστα συνηθίζεται να είναι βαθιές και σύντομες.

Ειδικά σε μία Αγορά που αλλάζει ρότα μετά από πολλά χρόνια, μην μπαίνετε στην διαδικασία να βάζετε στόχους, ή να ψάχνετε κορυφές, μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι οι σωστές επιλογές και η ακολουθία των κανόνων».

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

«Το θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρείται, αν και δεν έχουν προκύψει νεότερες εξελίξεις, πέραν εκείνων που οδηγούν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P τη Μ. Παρασκευή 26/4 και τον απόηχο από την αποπληρωμή ποσού ύψους 3,7 δισ. με επιτόκιο πάνω από 5% προς το ΔΝΤ» επισημαίνει.

Ωστόσο, ακόμη και αποφάσεις όπως αυτή του Αρείου Πάγου που δεν δικαιώνει τους 70 χιλ. Δανειολήπτες στεγαστικών, κυρίως, δανείων σε Ελβετικό Νόμισμα, συμβάλουν σε συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικές μετοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προεξόφλησης, ότι η διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα δρομολογηθεί: με πώληση δανείων σε funds, όπως ήδη διενεργείται, με την τιτλοποίηση απαιτήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) και με τη σύσταση Φορέα Ειδικού Σκοπού (σχέδιο της ΤτΕ), με τις Βρυξέλλες (DG Comp) και τη Φραγκφούρτη (SSM) να αναμένεται να γνωμοδοτήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η περιοχή των 780 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση και οι παρόντες όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον ανεπαρκείς για να οδηγήσουν στην υπέρβασή της. Σε αυτό συντείνει και η εορταστική περίοδος με το Πάσχα των Ορθοδόξων να διαδέχεται εκείνο των Καθολικών και τον αριθμό συνεδριάσεων και της τρέχουσας εβδομάδας να συρρικνώνονται σε μόλις 3.
Έτσι, οι συνεδριάσεις των ημερών αυτών είναι μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται με χαμηλή μεταβλητότητα, συσσωρεύοντας σε μικρό εύρος. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, με τις επιδόσεις των μεγεθών να κινούνται ανοδικά, ιδιαίτερα δε η καθαρή κερδοφορία τους και με αρκετές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που προκαλούν σκεπτικισμό, όπως εκείνα της Intralot και της ΔΕΗ, που ανακοίνωσαν υψηλές ζημιές, αλλά και αισθητή υποχώρηση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων, προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματιστηριακές τιμές τους.

Στο διεθνές περιβάλλον, η στασιμότητα τόσο γύρω από το «Brexit], όσο και γύρω από τις Σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν. Επιπλέον, η πιθανολογούμενη αποκάλυψη για αλχημείες στο ύψος των συν/κών αποθεμάτων της Τουρκίας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ανάδυση ενός ακόμη «μαύρου κύκνου».

Παράλληλα, η απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του Πετρελαίου, οδηγεί σε αναρρίχηση της τιμής του πάνω από τα 70 δολάρια για το brent. Την ίδια ώρα, οι αγορές χρυσού από Ασιατικές Χώρες (Κίνα και Ινδία) οδηγούν στην άνοδο της τιμής και του Χρυσού, υπενθυμίζοντας ότι η λάμψη του είναι συνδεδεμένη με τους χαλεπούς καιρούς για την Οικονομία, καθώς συνιστά ένα ακόμη «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Από κοινού με τα μετρητά, που ήδη επιλέγονται από τους Διαχειριστές».

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών στην Ασία υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, εν μέσω απωλειών στη Νότια Κορέα και ανησυχιών ότι η Κίνα έθεσε σε κατάσταση αναμονής τα μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν 0,51% χαμηλότερα και μετά τις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,31%, διαγράφοντας τα αρχικά του κέρδη που εμφάνισε λόγω των ρεκόρ της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο δείκτης με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο KOSPI της Νότιας Κορέας, ο οποίος ήταν χαμηλότερα κατά -1,3% ενώ μετά τις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,96%. Οι επενδυτές αγνόησαν τον κυβερνητικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αποσκοπούσε εν μέρει στη στήριξη των εξαγωγών και ανησυχούν μετά την ανακοίνωση της Texas Instruments ότι αναμένει η επιβράδυνση της ζήτησης για μικροτσίπ να διαρκέσει μερικά ακόμη τρίμηνα. Οι μετοχές της Samsung Electronics υποχώρησαν 2,1%.

Οι κινεζικές μετοχές μειώθηκαν επίσης, ωθώντας τον δείκτη CSI300 των blue chip σε πτώση κατά 0,9% και μετά τις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,62% επεκτείνοντας τις απώλειες για την εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι το Πεκίνο μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της πολιτικής υπέρ χαλάρωσης μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να σταματήσει να αξιολογεί τις οικονομικές συνθήκες πριν προβεί σε περαιτέρω κινήσεις για να διευκολύνει τις υποχρεώσεις των δανειστών, αφού τα στοιχεία για την ανάπτυξη μείωσαν το επείγον της δράσης, ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι.

Δεν ήταν όμως όλες οι ασιατικές αγορές μειωμένες. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο +1,1% στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος μεγαλύτερο από 11 χρόνια και μετά τις 9:00 δική μας ώρα ανέβαιναν +0,94%, από την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Αυστραλία, αυξάνοντας την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,6% και μετά τις 9:00 δική μας ώρα έχανε -0,27%.

Η μεικτή εικόνα στην Ασία σήμερα ήρθε ύστερα από τα έντονα κέρδη της Coca-Cola, της Twitter, της United Technologies και της Lockheed Martin, βοηθώντας τους δείκτες της Wall Street, Nasdaq και S & P 500, να φτάσουν στα νέα ρεκόρ υψηλών τη νύχτα που πέρασε.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 0,52%, φθάνοντας στα 26.647,97 μονάδες, ο δείκτης S & P 500 κέρδισε 0,91% στα 2.934,31 και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 1,35% στα 8.123,25.

Ωστόσο, μετά την άνοδο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης το πρωί της Τετάρτης S & P 500 e-mini μειώθηκαν κατά -0,14% στα 2.933,75.

Τα κέρδη της αγοράς μετοχών ενισχύθηκαν την Τρίτη από την αύξηση στην τιμή των μετοχών ενέργειας, αφού το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου.

Οι αποδόσεις του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν παράλληλα με τις περισσότερες μετοχές της Ασίας. Τα επιτόκια 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έδωσαν 2,5596% σε σύγκριση με 2,57% στις ΗΠΑ την Τρίτη, ενώ η απόδοση των διετών υποχώρησε στο 2,3496%, σε σύγκριση με το 2,364% των ΗΠΑ.

Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των διετών και των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 21,5 μονάδες βάσης το πρωί της Τετάρτης, ένα νέο υψηλό για το έτος. Το τελευταίο ήταν στις 20,8 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα