Δράσεις, προτάσεις και εργαλεία, μέσα από τα οποία δύναται να υποστηριχθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ανάσχεση του brain drain, αλλά και οι δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια αυτή, παρουσιάστηκαν με αφορμή τη συνάντηση -για 6η συνεχή χρονιά- παραγωγικών φορέων και ερευνητικών οργανισμών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Πληροφορικής «Technology Forum», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα 8η στην Ε.Ε. των 28 στον τομέα ΤΠΕ του Horizon 2020"
Η Ελλάδα -μέσα και από τους ερευνητικούς φορείς και τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης- πρωτοστατεί και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την έρευνα, σύμφωνα την γενική γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα Κυπριανίδου, η οποία επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία που φέρνουν την χώρα «στο τρέχον πρόγραμμα Horizon 2020 -το μεγάλο πλαίσιο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της έρευνας- στην 8η θέση, στην ΕΕ των 28, στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)...»
Πρόσθεσε, δε, ότι από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ«, ο δεύτερος κύκλος του οποίου, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, παρουσιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απευθύνεται στο ιδιωτικό και το δημόσιο οικοσύστημα της καινοτομίας της χώρας».
Η κα Κυπρανίδου επισήμανε ότι η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας σήμερα φτάνει «στα δύο δισ. ευρώ και στο 1,14% του ΑΕΠ, όταν ξεκινήσαμε το 2014 από το 0,5% -και σε απόλυτα νούμερα- και τα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ δημιουργούν από πολλούς πόρους ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο μέχρι το 2021 θα αφορά 10.000 ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας».
Σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain παρατήρησε ότι το πρόβλημα για τους επιστήμονες στις νέες τεχνολογίες είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει δηλώσει πως της λείπουν 125.000 θέσεις υψηλών γνώσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καινοτόμων επιχειρήσεων, με αφορμή και σχετικές αναφορές άλλων φορέων, επισήμανε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή, πέρα από τον αναπτυξιακό νόμο και τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, πολύ ενδιαφέρουσα και για τον ιδιωτικό τομέα [...] οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων, μετά από αξιολόγηση που κάνει η γενική γραμματεία φορο-απαλλάσσονται έως 30% και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για εταιρείες που καινοτομούν, έχουν πραγματική καινοτομία σε τομείς έντασης γνώσης».
"Να συνδέσουμε καινοτομία και επιχειρηματικότητα"-
Στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του Global Talent Competitiveness Index επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την ανάγκη σύνδεσης της γνώσης και της έρευνας με την αγορά, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση στον αριθμό φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική επίδοση, όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζει η εικόνα να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική. Είμαστε στη 99η θέση στη σύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος και καινοτομίας, είμαστε στη 113η θέση στην ανάπτυξη συνεργατικών μηχανισμών (clusters), είμαστε στην 121η θέση στο brain gain. Λογικό από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα το φαινόμενο του brain drain στη χώρα μας [...] Δυστυχώς ως χώρα, ενώ έχουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, έχουμε κορυφαία ιδρύματα και κορυφαία μυαλά που διαπρέπουν, παρόλα αυτά δυστυχώς μένουμε πίσω», εξήγησε.
Σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης των καινοτόμων επιχειρήσεων ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «καταθέσαμε ως Περιφέρεια επίσημα στην κυβέρνηση την αναλυτική πρότασή μας για την καθιέρωση ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 10% για τις νεοφυείς επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης επισήμανε ότι «είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών και θυλάκων φυσικών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες στην καινοτομία θα μπορούν να συνυπάρχουν. Είναι εξίσου σημαντική η μείωση της φορολόγησης της εργασίας, και στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές», πρόσθεσε.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Στέλιος Λουτζίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετάβασης στη ψηφιακή εποχή που υλοποιεί η τράπεζα. «Έχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύτατο πρόγραμμα, έτσι ώστε εκτός των άλλων να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και την εμπειρία του πελάτη. Έχουμε λύσεις όπως τα i-bank stores, i-bank pay, πρωτοβουλίες που καλλιεργούν την ψηφιακή κουλτούρα και βοηθούν το οικοσύστημα καινοτομίας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε από τους κύριους επενδυτές σε τέσσερα venture capitals που στηρίζουν start-ups», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ