O ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγίας ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 16:06
UPD:16:12
Odd Henning Gilje/NSG

Η Εquinor διαχειρίζεται το Hywind στη Σκωτία (φωτό), το πρώτο πλωτό πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο. 

Το βλέμμα της στην Ελλάδα έχει στρέψει η Equinor (πρώην Statoil), στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει την παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δη στην αιολική. Ο νορβηγικός κολοσσός ενέργειας βλέπει ισχυρές ευκαιρίες για ανάπτυξη offshore πλωτών αιολικών πάρκων στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθεί σύντομα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. 

Η Equinor, μία από τις κορυφαίες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο Hywind park στη Σκωτία. Είναι το πρώτο offshore πλωτό πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Επιδιώκει δε με κάθε τρόπο να βρει νέα project ανανεώσιμων πηγών στα οποία μπορεί να επενδύσει. Μεταξύ άλλων εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε και στέλεχός της στο Reuters. 

«Νομίζω πως οι φυσικές δυνατότητες υπάρχουν. Στην Ελλάδα βρίσκει κανείς περιοχές με ευνοϊκό άνεμο και κατάλληλο βάθος υδάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Άρνε Έικ, επικεφαλής προγραμμάτων offshore αιολικών πάρκων της Εquinor. «Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου project» συμπληρώνει. 

Η Ελλάδα θέλει να δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιορίσει την κοστοβόρα εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα, σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί τους ανέμους στα νησιά της. Υπενθυμίζει ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο 48% έως το 2030 από 26% το 2016. 

Όπως γράφει σήμερα και η «Ν» ο δρόμος για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών, αλλά και για τη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας σε έναν από τους πλέον υποσχόμενους νέους τύπους αιολικών πάρκων, θα ανοίξει τον επόμενο χρόνο με τη διενέργεια του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στη χώρα μας.

Η Equinor χαρακτήρισε την εξέλιξη «ενθαρρυντική». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα