Κίνα: Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το γιουάν

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για μεγαλύτερη ευελιξία
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 07:35

ΤΗ μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το νόμισμα της Κίνας, γιουάν, από το ξεκλείδωμά του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τον Ιούλιο μετά το αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Wen Jiabao, στην αγορά, να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των ισοτιμιών.

Η πίεση στην Κίνα να επιτρέψει στο νόμισμά της την πιο ελεύθερη διαπραγμάτευση, πριν από την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ για τη χειραγώγηση των νομισμάτων διεθνώς, αυξάνεται. Η σημερινή άνοδος 0,12% του γιουάν έναντι του δολαρίου, οδήγησε στην αύξηση του νομίσματος, στο 0,9% από τις 21 Ιουλίου.

Το γιουάν ισχυροποιήθηκε 0,12% στα 8,0375 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:05 π.μ. στη Σαγκάη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα ενδέχεται αυξηθεί στα 8,02 μέχρι τα τέλη του μήνα και στα 7,63 γιουάν κατά το τέλος του έτους.

ΗΠΑ και Ε.Ε. κατηγορούν την Κίνα για την αφύσικη διατήρηση του νομίσματός της σε χαμηλά επίπεδα, για να τονώσει τις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τριπλασιάστηκε, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 102 δισ. δολ., πέρυσι, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη στο 9,9%, την ταχύτερη, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Πριν από σήμερα, η μεγαλύτερη άνοδος μέσα σε μία ημέρα του νομίσματος, ήταν λιγότερη του 1/3 του ορίου του 0,3%, στο οποιό επετράπη να διαπραγματευθεί το νόμισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα