Goldman: Τέλος στο venture στην Ινδία

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 08:32

ΤΕΛΟΣ στη συνεργασία 10 ετών, με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο, Uday Kotak, έθεσε η Goldman Sachs Group Inc., επιδιώκοντας να επεκταθεί σε μία αγορά, όπου οι πωλήσεις μετοχών αυξήθηκαν πλέον του 50% και σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

Η Goldman ανακοίνωσε ότι πούλησε τα μερίδιά της, 25%, σε δύο ventures με την Kotak Mahindra Bank Ltd., προς 3,33 δισ. ρουπίες (75 εκατ. δολ.) και θα κάνει αιτήσεις, για την παροχή οικονομικών υπηρεσιών στην Ινδία. «Η αγορά δείχνει τεράστια προοπτική ανάπτυξης», ανέφερε ο Brooks Entwistle, που διορίστηκε επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Goldman στην Ινδία τον Ιανουάριο, σε σημερινή του δήλωση.

Οι ξένες τράπεζες, επεκτείνονται στην Ινδία, όπου η οικονομική ανάπτυξη ρεκόρ, οδήγησε τις μετοχές των εταιρειών στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και οι πωλήσεις μετοχών αύξησαν τον αριθμό των πλουσίων της χώρας.

Η στρατηγική της Goldman, διαφέρει με την αντίστοιχη της Merrill Lynch & Co., η οποία συμφώνησε τον Δεκέμβριο να καταβάλει 500 εκατ. δολ. για την εξαγορά της ινδικής συνεργάτριάς της.

Οι εταιρείες της Ινδίας πούλησαν μετοχές και αξίες που συνδέονται με μετοχές ύψους 14,4 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες ύψους 8,4 δισ. δολ. το 2004 και των 762 εκατ. δολ. το 2003. Η Goldman κατέχει την τέταρτη θέση στην Ινδία, με το ήμισυ του μεριδίου αγοράς της Merrill, που είναι στην πρώτη θέση.

Η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υπερβεί το 7% ετησίως, υστερώντας μόνο της ανάπτυξης της Κίνας, μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν 9,46 δισ. δολ. περισσότερες μετοχές και ομόλογα, απ΄ό,τι πούλησαν πέρυσι.

Ο δείκτης Sensitive του Mumbai Stock Exchange, είχε πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών δεικτών της Ασίας. Σημείωσε άνοδο 61%, πέρυσι, αγγίζοντας σήμερα στις 10:46 π.μ., τοπική ώρα, τα επίπεδα ρεκόρ των 10.876,67 μονάδων.

Η Merrill Lynch & Co. είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της DSP Merrill Lynch Ltd., μιας επένδυσης στην τραπεζική επενδυτική και τη διαχείριση κεφαλαίων στην Ινδία.

Τα ventures της Goldman με την Kotak Mahindra εμφάνισαν το εννεάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου κέρδη ρεκόρ ύψους 1,83 δισ. ρουπίες, ενώ πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 1,38 δισ. ρουπίες.

Οι μετοχές της Kotak Mahindra κέρδιζαν 6,2% στις 10:37 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ, φθάνοντας στις 244,65 ρουπίες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα