Του Κώστα Ιωαννίδη
Ο κατήφορος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων υπογραμμίζει την αύξηση της εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το μούδιασμα ωστόσο στα διεθνή χρηματιστήρια, με δεδομένη την υπεροχή στις συναλλαγές των θεσμικών από το εξωτερικό, δεν είναι εύκολο να μην περάσει και στις αποφάσεις τους αυτές τις μέρες. Ωστόσο δεν διαπιστώνουμε διάθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά μας. Αντίθετα υπάρχει μέσα στη μέρα μάζεμα της υπερβάλλουσας προσφοράς καθώς την απορροφούν εκείνοι που διατηρούν προσδοκίες για άνοδο τις επόμενες εβδομάδες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οριακές ήταν τελικά οι μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας ως βαρίδι τις απώλειες των τεχνολογικών μετοχών και των Ευρωπαίων προμηθευτών της αμερικανικής Boeing, φρενάροντας το ανοδικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση -0,19%, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά οκταμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα. Αρνητική ήταν αρχικά η εικόνα της Wall Street, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τη «στιγμή της αλήθειας», την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Οι προβλέψεις αφορούν σε υποχώρηση των εταιρικών κερδών στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2016.
Οι ασιατικές αγορές πάλεψαν για να εμφανίσουν κέρδη σήμερα Τρίτη 9/4, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για να αντιδράσουν σε κρίσιμα γεγονότα αργότερα στην εβδομάδα, καθώς περιμένουν την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης κερδών στις ΗΠΑ και μιας κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το Brexit, ενώ οι ευρύτερες ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης διατηρούνται.
Το άνοιγμα (757 μονάδες) στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά το άλμα κατά +4,50% στην πρώτη του Απριλίου, ήταν έκφραση του ακόρεστου αγοραστικού ενδιαφέροντος από την σύνοδο της Παρασκευής. Για αυτό αντιστοιχούσε σε άλμα 2,6 μονάδων για τον μέσο όρο. Κάτι που τεχνικά δεν θεωρείται η καλύτερη από τις πιθανές ενάρξεις. Οι αγοραίοι φρόντισαν με αποφασιστικές κινήσεις να δώσουν πτωτική τάση στις τιμές αμέσως και με τέσσερα κύματα εντολών που ανέβασαν την προσφορά μετοχών, οδήγησαν τον ΓΔ δέκα μονάδες χαμηλότερα από την τιμή ανοίγματος και για την ακρίβεια, στις 747,2 μονάδες, μετά από σχεδόν δύο ώρες διαπραγμάτευσης
Όταν πλησίαζε το μέσο της συνόδου, οι απώλειες του μέσου όρου είχαν ελαττωθεί σημαντικά. Αφού είχε επιστρέψει πάνω από τις 752 μονάδες και αντίστοιχη εικόνα εμφάνιζε το χρηματιστήριο της Γαλλίας και ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600. Στην Αθήνα άνοδο εμφάνιζαν οι ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ από τις Τράπεζες και απώλειες οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ενώ στην αγορά συζητούσαν την επόμενη έκδοση ελληνικού ομόλογου.
Οι εγχώριοι αναλυτές δεν ήταν ενθουσιώδεις και με το δίκιο τους, αλλά περίμεναν, αν βοηθούσε το διεθνές κλίμα, να συνεχιστεί η άνοδος. Ορισμένοι βέβαια υπογραμμίζουν πως οι τίτλοι που έχουν μεγάλη βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών είναι σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα. Ειδοποιούν για κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών από την πρόσφατη άνοδο.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η βελτιωμένη τεχνική εικόνα επιτρέπει στους Αναλυτές να βλέπουν την περιοχή των 780 μονάδων ως επόμενη περιοχή αντίστασης, έστω και με τα παρόντα ‘μη εκρηκτικά’ επίπεδα ημερήσιων συναλλαγών, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο, που καλείται να υλοποιήσει αδιατάρακτα φιλόδοξους στόχους, σε σχέση με την εξυγίανση του ενεργητικού του. Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 26η Απριλίου, με την S&P να δημοσιοποιεί την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας».
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιούσε: «Νέα υψηλά και πάλι για τον ΓΔ, ο οποίος κατευθύνεται προς τις 764 -780 μονάδες, που αποτελούν και τις επόμενες αντιστάσεις με σημαντικότερη, τεχνικά, αυτή των 780. Η Αγορά είναι έντονα ανοδική και βρίσκεται πλέον σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα, με την ορμή που έχει δημιουργηθεί, να καθυστερεί την αναγκαία διόρθωση. Μία υποχώρηση μέχρι τις 730 -715, θα δώσει ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και επανατοποθετήσεις χωρίς να επηρεάζει την τάση».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αρνητική ήταν αρχικά η εικόνα της Wall Street, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τη «στιγμή της αλήθειας», την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Οι προβλέψεις αφορούν σε υποχώρηση των εταιρικών κερδών στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2016.
Οι μετοχές της Boeing υπέστησαν ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 4%, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ομίλου για μείωση της παραγωγής αεροσκαφών της σειράς 737 ΜΑΧ σχεδόν κατά 20%, καθώς το αεροπορικό δυστύχημα των Αιθιοπικών Αερογραμμών οδήγησε σε παγκόσμια καθήλωση του στόλου των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επόμενη δοκιμασία για το ράλι των αμερικανικών μετοχών είναι τα εταιρικά κέρδη τριμήνου. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή, όπου ανακοινώνουν αποτελέσματα οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase & Co. και Wells Fargo.
Οι αναλυτές αναμένουν πτώση 2,3% της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. O δείκτης ανέκτησε μέρος των απωλειών του, απέχοντας λιγότερο από 2% από το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει τον Σεπτέμβριο.
Στη Wall Street τελικά, ο Dow Jones υποχώρησε 0,32% ή 84 μονάδες στις 26.341,02, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,1% στις 2.895,77 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 7.953,88 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,6%) και Procter & Gamble (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-4,4%) και Nike (-0,8%).
Στο μεταξύ, οι νέες παραγγελίες για αμερικανικά προϊόντα κατέγραψαν πτώση τον Φεβρουάριο, η οποία ήταν οριακά μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 0,5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν απώλειες 0,6%. Πρόκειται για την τέταρτη μηνιαία πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τους τελευταίους πέντε μήνες.
ΕΥΡΩΠΗ
Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας ως βαρίδι τις απώλειες των τεχνολογικών μετοχών και των Ευρωπαίων προμηθευτών της αμερικανικής Boeing, φρενάροντας το ανοδικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,19%, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά οκταμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ισπανικές μετοχές, με τον ΙΒΕΧ της Μαδρίτης να υποχωρεί 0,76%. Με πτώση 0,39% έκλεισε και ο DAX της Φρανκφούρτης, στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων για τις γερμανικές εξαγωγές, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατεβάζει ταχύτητα. Στο Παρίσι, ο CAC 40 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, όπως και ο FTSE 100 του Λονδίνου, που όμως κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Σταθερός και ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.
ΧΑ
Η άνοδος διακόπηκε αλλά ο ΓΔ κρατήθηκε πάνω από τις 750 μονάδες
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική πορεία, με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο για τον μέσο όρο και τον 25άρη μετά τα πρώτα 20 λεπτά. Συνεπώς, κυριάρχησε σχεδόν σταθερά προσφορά και αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς – ζήτησης με πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ 749 και 753 μονάδων από τις 12:45 ως τις 17:00. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας ήρθε με το άνοιγμα στις 757,02 μονάδες, από 757,56 την Παρασκευή που αποτελεί νέο υψηλό έτους. Από το άνοιγμα μετά τις 10:30 με ανοδικό χάσμα 2,60 μονάδω, βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο στις 10:40, για να ξεκινήσει μια διαρκής αναζήτηση πυθμένα που έφερε στις 12:20 κατώτερο μέρας στις 747,23 από 743,98 μονάδες. Μετά την κορύφωση της προσφοράς, σχηματίστηκε μια νέα ισορροπία με πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ 749 και 753 μονάδων από τις 12:45 ως τις 17:00. Όταν κατέληξε στις 753,09 μονάδες και στις δημοπρασίες ανεβαίνοντας γλυκά έκλεισε στις 753,58 από 754,42.
Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 747 μονάδες χονδρικά ήρθε λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίωρο. Με ικανό χρονικό διάστημα, που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Συνεπώς εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 757,02 μονάδων, ως το κατώτερο των 747,23 που σημειώθηκαν μια φορά έκαστο.
Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (147,11 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 0,84 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 0,410 εκατ. ευρώ ( ΠΕΙΡ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (6 έναντι 9 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 5 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,53% κατέληξε στο 3,48%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 753,58 μονάδες, ήταν 6,35 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,44 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (9,80 από 13,54 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,951 από 53,068 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΓΡΙΒ -1,95%, ΕΥΡΩΒ -1,88%, ΕΤΕ -1,85%, ΕΕΕ –1,23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,10%, ΣΑΡ -1,10%, ΤΙΤΚ -0,84%, ΕΛΠΕ -0,83%, ΒΙΟ -0,57% και ΤΕΝΕΡΓ -0,31% ενώ 13 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,49% από +4,39%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,07% από +6,96%, την ΕΤΕ στο -1,85% από +3,33%, ΕΥΡΩΒ -1,88% από -0,90% και την ΠΕΙΡ στο +4,05% από +12,34%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,18% από +1,01%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 7) και δυο ΦΡΛΚ ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,11% και έφθασε στις 753,58 από 754,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1929,58 από 1934,86 με μεταβολή -0,27%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα πάνω την τιμή για τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,862 από 65,479 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,410 από 2,872 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 40,855 από 57,489 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,530 από 2,271 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 71, των καθοδικών 43 από 33 και 34 από 23 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Επέλεξαν κλείσιμο ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων καθοδική δυναμική. Η τιμή ανοίγματος στις 1939,02 μονάδες ήταν το μέγιστο μέρας και αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,16 μονάδων. Στις 12:30 εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1916,61 μονάδες. Με τιμή στις 17:00 τις 1928,62 μονάδες, το κλείσιμο στις 1929,58 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,27%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 8,817 από 15,704 εκατ. ευρώ.
Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 965 συμβόλαια με ανώτερο τις 1946,00 μονάδες, κατώτερο τις 1917,75 και τελευταίες πράξεις στις 1932,50. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 83 συμβολαίων, με ανώτερο τις 1934,50 κατώτερο τις 1918,50, με τελευταίες πράξεις στις 1931,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 4 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6552 από 6907 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 698 από 673 και για τη σειρά Ιουνίου 34 από 30.
Οι τιμές εξάσκησης που προτίμησαν στα δικαιώματα προαίρεσης ήταν: στα calls λήξης Απριλίου από τις 1875 ως τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαΐου επέλεξαν τιμές εξάσκησης στις 1900 και τις 1925 μονάδες. Δεν υπήρξαν αξιόλογες κινήσεις στο stock repo. Την προτίμησή της στα Ελληνικά ομόλογα εκφράζει η JP Morgan Asset Management, η οποία βλέπει περιθώρια για εγγραφή κερδών τόσο στους τίτλους του Δημοσίου, όσο και στις καλυμμένες ομολογίες των Τραπεζών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν πέρασαν σε θετικό πεδίο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.
Η αγοραία συναίνεση όρισε για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, για σήμερα ως τιμή για να ξεκινήσει το κλείσιμο θέσεων “long” τις 1845 μονάδες. Παράλληλα εντοπίζουν αντιστάσεις στις 1950, 1968 και 2020 μονάδες. Ενώ οι πρώτες στηρίξεις θεωρούν πως βρίσκονται στις 1862 και 1911. Αν ο δείκτης κλείσει χαμηλότερα των 1845 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1823, 1758 και 1677 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:
«Το επίπεδο του 750 κατοχυρώθηκε και πλέον τα κλεισίματα των ‘short’ οδηγούν την κίνηση. Το 10ετες έχει βρεθεί μετά από 10 χρόνια κάτω από τις 350 μονάδες βάσης, ενώ τα σχέδια των Τραπεζών για μείωση των NPEs, αλλά και ο νέος Νόμος Κατσέλη, βοηθούν την Αγορά στην επιθετική της κίνηση, με τους πωλητές να είναι λιγοστοί μιας και υπάρχει ανοιχτή και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Τα reports των Οίκων με υψηλότερους στόχους αρχίζουν να προσελκύουν, σταδιακά, Ξένους Επενδυτές, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα έξοδο στις Αγορές.
Η αποτιμήσεις στον Τραπεζικό επιτρέπουν και πάλι την αισιοδοξία για τον κλάδο, ενώ μπροστά έχουμε και την συγχώνευση της Eurobank. Από την άλλη το σενάριο της αποπληρωμής του ΔΝΤ και ουσιαστικά αποχώρησής του από την Ελλάδα, με τον ESM να βοηθάει στην λύση, είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός.
O ΓΔ κινείται σαφώς πιο επιθετικά από τον ftse25, λόγω της έξαρσης του Τραπεζικού, κάτι που δείχνει ότι, πιθανότατα, να έχουμε μία αλλαγή σελίδας μπροστά μας στον κλάδο μετά από χρόνια.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, αν και πλέον έχουμε μπει στην μεγάλη ζώνη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας, που μας κάνει να είμαστε πιο προσεχτικοί στις όποιες τοποθετήσεις μας, ή και να κρατάμε άμυνες ρευστότητας, μιας και μία διόρθωση θα δώσει ευκαιρία για χαμηλότερες τοποθετήσεις.
Η Οικονομία δείχνει ότι αρχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς, μετά από αρκετά χρόνια, με την ψυχολογία να ανεβαίνει σταδιακά για πολλούς λόγους. Τουρισμός, real estate και Ενέργεια οδηγούν την ανάπτυξη, ενώ βλέπουμε πως ο Κατασκευαστικός κλάδος, αλλά και η Βιομηχανία ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. “Ακόμα και αν κάποιος είναι εκτός Χ.Α., πάντα υπάρχουν περίοδοι που η Αγορά κάνει διορθώσεις, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα τοποθέτησης, ειδικά μετά από μεγάλα ράλι».
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές πάλεψαν για να εμφανίσουν κέρδη σήμερα Τρίτη 9/4, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για να αντιδράσουν σε κρίσιμα γεγονότα αργότερα στην εβδομάδα, καθώς περιμένουν την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης κερδών στις ΗΠΑ και μιας κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το Brexit, ενώ οι ευρύτερες ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης διατηρούνται.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν ουσιαστικά επίπεδος μετά το πέρασμα, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, από το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους. Αργότερα εμφάνισε κέρδη +0,24%
Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά πτώση 0,15%, ενώ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους εμφάνισε κέρδη της τάξης του +0,10% ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας είχαν οριακή πτώση στις 09:00 δική μας ώρα, όπως περίπου και ο Δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη που στις 09:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,37%. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 υποχωρούσαν από -0,09% ως -0,15%.
Οι μετοχές της Wall Street παρουσίασαν μικτή εικόνα τη Δευτέρα. Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των κερδών αμερικανικών εισηγμένων έχουν υπονομεύσει τις μετοχές των ΗΠΑ πρόσφατα, αν και μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα συνέβαλε στην άμβλυνση των φθαρμένων νεύρων.
Το S & P 500, ωστόσο, κινήθηκε με δική του ορμή, καθώς η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου έφερε άνοδο των ενεργειακών μετοχών.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, λόγω των συγκρούσεων στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ και τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Το ευρύτερο κλίμα της αγοράς παρέμεινε υποτονικό καθώς η εστίαση των επενδυτών παρέμεινε σε ενδεχόμενα σημεία ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένης μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής για το Brexit καθώς και μιας συνάντησης για το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας που ορίστηκε για αργότερα την Τρίτη.
Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν επίσης στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και στην αρχή της περιόδου ανακοίνωσης κερδών για το πρώτο τρίμηνο των εταιριών στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι θα είναι το πρώτο τρίμηνο με ψαλίδισμα των εταιρικών κερδών από το 2016.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Μάρτιο και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve πρόκειται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη.