H επιστροφή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ και οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Το ράλι των τιμών του αργού σε υψηλά πενταμήνου οφείλεται κυρίως στις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ και των εταίρων του -όπως η Ρωσία- μιας συμμαχίας που αντλεί περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Μπορεί οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στέφθηκαν με επιτυχία, με τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται 27% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Goldman Sachs όμως προειδοποιεί τους επενδυτές ότι ο άλλοτε «μαύρος χρυσός» δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα των 80 δολαρίων.
Μειώνοντας την προσφορά, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών απέτρεψε τη δημιουργία πλεονάσματος στις διεθνείς αγορές αργού εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Έχοντας ανακάμψει στα 70 δολάρια, η τιμή του αργού προσεγγίζει τα επίπεδα που η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες-μέλη του καρτέλ χρειάζονται για την κάλυψη των δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου για το πετρέλαιο. Όχι όμως και ο Τζεφ Κούρι, εκ των κορυφαίων αναλυτών της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα. Σε συνέντευξή του στο CNBC, o κ. Κούρι εκτιμά ότι το πετρέλαιο δεν πρόκειται να επιστρέψει στα υψηλά της προηγούμενης χρονιάς -έχοντας αναρριχηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki.gr