Καμπανάκι ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος θα κοστίσει θέσεις εργασίας σε μεταποίηση και γεωργία

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 17:36
UPD:17:38
REUTERS/Yuri Gripas

Toν κώδωνα του κινδύνου για σημαντική συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Κίνα στην περίπτωση κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας. Σημαντικό θα είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ, διαπιστώνει το ΔΝΤ, σε ειδικό κεφάλαιο της εαρινής έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές(World Economic Outlook).

ΗΠΑ και Κίνα θα βιώσουν «τεράστιες» απώλειες μεταποιητικής δραστηριότητας, η οποία θα μεταφερθεί προς το Μεξικό, Καναδά και Ανατολική Ασία εάν οι δασμοί αυξηθούν στο 25% σε όλα τα αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Αυτό θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, με τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ να προκαλεί από τα μέσα του 2018 έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων και δασμούς 10% σε αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων. Η Κίνα έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, μεταξύ των οποίων αγροτικά προϊόντα.
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί ο μεταποιητικός κλάδος και ο κλάδος ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας, ενώ στις ΗΠΑ ο αγροτικός τομέας θα συρρικνωθεί σημαντικά εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος. Το Ταμείο προβλέπει ένα σενάριο με απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον αγροτικό τομέα και κλάδο εξοπλισμού μεταφορών των ΗΠA, καθώς και το 5% των εργαζομένων στην κινεζική μεταποίηση εκτός του κλάδου ηλεκτρονικών, όπως για παράδειγμα στους τομείς επίπλων και κοσμημάτων.
Συνεπεία του εμπορικού πολέμου, η ανάπτυξη και των δύο οικονομιών θα χάσει τη δυναμική της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα